13 april 2007

Klaar voor Vista?

Vandaag las ik ergens dat vanaf 2008 computers standaard uitgeleverd zullen worden met Vista.
Naar aanleiding van mijn bericht over het nieuwe Slim aanbod reageerde Michiel:
"Was het je bekend dat de combinatie van Office 2007 + Vista + Natschool nog niet lekker met elkaar samenwerkt?Dat heeft te maken met het sterk opgevoerde beveiligingsniveau en vooral met het feit dat office 2007 documenten niet meer in een viewer getoond kunnen worden. Dat betekent dat je documenten altijd lokaal moet opslaan. Niet handig."

Vandaag ook kreeg ik het volgende mailtje binnen van een best wel groot software bedrijf dat ook veel in het onderwijs doet:
Geachte relatie,
Onlangs heeft Microsoft een nieuwe versie van haar Windows software gelanceerd onder de naam Vista. Zonder enige aankondiging vooraf of toelichting op het hoe en waarom heeft Microsoft gemeend haar DHTML component niet langer meer te zullen ondersteunen. Sterker nog: het component is uit de Vista installaties verwijderd. Als uitgangspunt bij de ontwikkeling van onze software hebben we altijd gekozen voor "toekomstvastheid" en "bewezen oplossingen". We hebben daarbij steeds gemeend dat keuze voor standaard software componenten van Microsoft daarvoor de beste garanties zou geven. Helaas hebben we moeten constateren dat dit voor de nieuwe release van Windows niet meer geldt. Concreet betekent deze maatregel van Microsoft dat het niet langer meer mogelijk is om websites met ****** te beheren onder het Vista platform. Als u geen Vista gebruikt, dan is er vooralsnog niets aan de hand. Gebruikt u Vista wel, dan vragen wij u voor het beheer van uw website(s) gebruik te maken van een pc die draait op windows2000 of windowsXP.
Het gerucht gaat dat in de nabije toekomst (medio mei) een security patch voor Internet Explorer 7 onder XP gelanceerd gaat worden door Microsoft. In die patch zou mogelijk het component uitgeschakeld kunnen worden. Als dat het geval zou zijn, zou de editor ook in de combinatie IE7 en XP niet langer meer werken.
We zijn op dit moment druk bezig te onderzoeken welk alternatief we kunnen gaan bieden voor deze editor. Omdat de editor een centrale plek inneemt binnen onze software kunt u zich voorstellen dat we daarvoor onze software grondig moeten gaan wijzigen; en die ingrijpende wijziging zal naar verwachting behoorlijk wat tijd in beslag gaan nemen. Het kan zijn dat eventuele storingen tijdelijk wat minder snel verholpen zullen worden dan u van ons gewend bent. We vertrouwen erop dat u begrip heeft hiervoor. We zullen het ontwikkelen van alternatieve software voor het DHTML component absoluut voorrang moeten geven om te kunnen blijven garanderen dat de software blijft werken. Een en ander heeft ook consequenties voor planningen voor ontwikkeling van maatwerk, uitbreidingen op ****** en onze release planning.
Wij zullen u blijven informeren omtrent de vorderingen op dit gebied.
Om onnodige onrust te voorkomen wil ik de naam van het bedrijf niet noemen, maar ik begin me wel zorgen te maken.
In hoeverre zijn (onderwijs)programma's klaar voor de toekomst?
Waar gaan we straks nog tegenaan lopen als we overstappen naar Vista?
Waar ik ook nieuwsgierig naar ben (en nu eindelijk kan gaan testen) is hoe die programma's werken op een Apple. Daarop heb ik N@tschool, Fronter, It's Learning of Blackboard nog nooit uitgeprobeerd.
Misschien wordt het nu eens tijd...

7 opmerkingen:

  1. Het is wel opvallend dat je na dat bericht van "een best wel groot software bedrijf" nog steeds Vista + Office 2007 gelijk stelt aan "de toekomst".
    Terwijl je vraag eigenlijk is "in hoeverre zijn (onderwijs)programma's onafhankelijk van de grillen van Microsoft".

    Stel je voor dat Microsoft bij de introductie van Windows 95 had gezegd: "vanaf nu ondersteunen we helemaal geen MS-DOS programma's meer". Had je dan het probleem bij de leveranciers van die MS-DOS programma's gezocht omdat die niet klaar waren voor de toekomst?

    p.s. nee, ik ben geen Microsoft hater, maar ik vind wel dat ze blijkbaar een paar keuzes gemaakt hebben bij hun overgang naar Vista+Office 2007 die ofwel heel dom (als in niet nagedacht) waren ofwel heel slim (als in een aantal conculegas het leven een stuk moeilijker maken) zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. N@tschool werkt niet op apple omdat n@tschool uitsluitend draait op een recente versie van Internet explorer, niet beschikbaar voor mac.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb vast een beginnetje voor je gemaakt Willem. Weliswaar geen hele uitgebreide praktijktest, maar toch ...
    http://blog.helikonrta.nl/?p=46

    Pierre schreef: Terwijl je vraag eigenlijk is "in hoeverre zijn (onderwijs)programma's onafhankelijk van de grillen van Microsoft".
    Is het niet zo dat zolang uitgevers en softwaremakers niet platformonafhankelijk digitaal materiaal maken (de enkele uitzondering niet te na gesproken) dat het onderwijs juist afhankelijk is van de grillen van Microsoft? Ik vind het onbestaanbaar dat educatieve uitgevers ondersteunend materiaal met Macromedia Director maken (een - niet bepaald uitzonderlijk- voorbeeld uit mijn eigen lespraktijk) , dat eenvoudig voor Windows en Mac te 'exporteren' is), maar niet de moeite nemen om de Mac-versie op hun cd'tjes te zetten.
    Het voorbeeld van Willem toont aan dat als MS iets beslist, dat gebruikers dan maar moeten hopen dat dat niet negatief voor ze uitpakt. Als die gebruikers nu een enkele tienduizenden mensen in het onderwijs zijn, dan hebben we een probleempje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als alle aanbieders van ELO's en aanverwante toepassingen nu eens gewoon zorgen dat hun systemen platformonafhankelijk zijn, dan was er geen probleem geweest.

    Ik ben het met Pierre eens dat je Vista en Office 2007 niet zonder meer de toekomst mag noemen (alhoewel ik wel verwacht dat dit over 3 jaar op meer dan 50% van de computers draait). Maar ik vind wel dat je kunt stellen dat een ELO of aanverwant systeem welke maar voor één operating system ontwikkeld is en niet op anderen kan werken niet van deze tijd is.

    Misschien dat als we naar de toekomst kijken binnen het onderwijs ons ook niet alleen maar moeten richten op wat er komen gaat zoals Windows vista, maar meer op wat we al hebben.
    Een hoop toepassingen die op scholen gebruikt worden kunnen prima ook op oudere machines gedraaid worden (tekstverwerken, spreadsheet, presenteren, internetten, geluid en plaatjes bewerken, software die voor deze machines ontwikkeld is).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, MS maakt zijn eigen regels vanwege de marktdominantie (het is niet voor niets dat Neelie Kroes gigantische boetes oplegt!), en wij volgen braaf.... Wanneer gaan we eens echt acher onze oren krabben?
    Zie ook dit bericht van Melle de Vries (en mijn reactie):
    http://melledevries.blogspot.com/2007/04/open-standaarden.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gisteren voor het eerst kennis gemaakt met Vista.
    Ik heb in een deuk gelegen.
    Ken je de Mac reclame 'security': "Mac is asking a question: cancel or allow?" Dat is ECHT zo.
    Mijn programma runt overigens nog steeds niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook die andere veel gebruikte ELO, Blackboard, doet moeilijk onder Vista. De visuele teksteditor werkt niet meer. Dacht eerst dat de veroorzaker de laatste versie van Explorer was, maar na wat testen, bleek het wel degelijk Vista te zijn.
    Even gegoogled en vond een andere blogger die hier begin april al over schreef http://www.e-learn.nl/2007/04/02/blackboard_en_vista

    BeantwoordenVerwijderen