24 juni 2007

Mag juf Ingrid langskomen?

Naast de verplichte rekentoets zal volgend jaar ook een taaltoets worden afgenomen bij eerste jaars PABO studenten. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan...
Op Marcnext vraagt Marc Slijper aan collega bloggers of Juf Ingrid langs mag komen. "Ze is inmiddels beroemd en in sommige ogen zelfs berucht om haar opmerkingen met betrekking tot het taalgebruik".

Een typefout is natuurlijk snel gemaakt en ook ik moet een bericht vaak even opnieuw openen omdat ik na het verzenden toch nog een foutje ontdek. Maar er is natuurlijk een verschil tussen typefouten en taalfouten. De D en de T zitten op het toetsenbord nu niet zo dicht naast elkaar dat je per ongeluk de verkeerde aanraakt. Toch zie je steeds vaker dat niet iedereen precies (meer) weet hoe het ook alweer zit met 't kofschip. Ik heb de laatste dagen willekeurig wat foutjes verzameld op verschillende weblogs.
Is dit nu iets om je aan te storen of moeten we hier niet van wakker liggen en ons er gewoon bij neerleggen dat over pakweg 50 jaar gewoon alles mag, zolang je maar snapt wat er bedoeld/bedoelt wordt?

wat willekeurige taalfouten

6 opmerkingen:

  1. Tuurlijk is het erg. Maar vooral voor ons, wij weten tenslotte "hoe het moet". Maar taalverandering is van alle tijden. En kennelijk zijn we op een punt aanbeland dat men zich er niet meer druk over maakt, of geen onderscheidend vermogen ziet in die d's en t's. Wie weet schrijven we straks alle vervoegingen wel met een t (of een d).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is niet interessant om te weten hoe taal over 50 jaar er uit ziet. Anno 2007 spreken en schrijven we het Nederlands volgens de huidige regels (afspraken liever gezegd). Als we met z'n allen vinden dat het onderscheid tussen d en t mage vervallen, zullen we daar op nationaal niveau iets mee moeten doen.
    Zolang werkwoordvervoegingen in rijtjes geleerd worden met ik/jij/hij/wij/jullie/zij als onderwerp, is "hun hebben" nog steeds incorrect Nederlands.
    Pikant detail overigens: in een handleiding voor programma geschreven door een pabodocent (!!), stonden op de eerste bladzijde 3 d/t fouten.
    De pot verwijt de ketel, dus

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ... met excuses voor de tikfout :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als docent in het vo MOET ik het wel erg vinden. Het is namelijk mijn werk (zeg maar gerust roeping) om jonge mensen vaardigheden bij te brengen die ze in het dagelijks leven nodig hebben.

    Een discussi over D en T "vauten" is relevant voor de toekomst, maar op dit moment is de norm duidelijk; D en T fouten zijn wel erg!

    Helaas ben ik zelf kampioen in het maken van D en T vauten. Zie daarvoor mijn weblog ;) Het is daarom een goed voornemen van mij om hier verbetering in aan te brengen. (Maar dat is het al jaren)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Tom

    het feit dat jij/u zich al jaren voorneemt om de d en t's te leren en het niet doet vind ik een gek iets.

    Zelf ga ik na de vakantie beginnen aan de opleiding tot leraar Nederlands, dus geen pabo.

    Zelf verdiep ik mij al jaren in de Nederlandse taal en wil alles dat ik lees zo goed mogelijk weten en vooral kunnen toepassen. Dit omdat je alleen de taal kan uitleggen als je weet waarom iets zo is of gaat.

    Het -niveau en taalbegrip zijn vooral bij de jeugd zeer slecht. Simpelweg omdat het gebruik van luxe woorden niet cool is en alles zo geschreven wordt zoals het niet bedoeld is. Denk maar aan MSN- en smstaal. ff i.p.v. even, hierdoor denkt bijna iedereen dat het effe behoort te zijn. Op zich is het correct taalgebruik mits het tegen vrienden of andere informele personen gebruikt wordt.

    Even is de formele, en dus correcte, manier van het schrijven van ff.

    BeantwoordenVerwijderen