30 november 2007

Plaatsvervangende schaamte

Normaal gesproken publiceer ik hier alleen over dingen die goed gaan, die ik leuk vind en waar anderen ook wat aan hebben. Deze keer een uitzondering daarop. Het overkomt me niet vaak, maar gisteren ben ik voortijdig uit een presentatie weggelopen omdat het zo'n gênante vertoning was dat ik last kreeg van plaatsvervangende schaamte. De spreker gebruikte de 1e 10 minuten (van een half uur) om via één slide te vertellen wie hij was en wat hij tot nu toe allemaal gedaan had. Opvallend daarbij was dat Engels duidelijk niet z'n first language was. Op het moment dat hij iets anders wilde vertellen dan wat er op z'n papiertje stond kwam hij er niet meer uit en ging pijnlijk op zoek naar woorden.
Toen hij dan naar de volgende slide wilde wist hij niet hoe hij door z'n eigen Powerpointpresentatie moest navigeren en had hulp nodig om de pointer te vinden om daarmee een link aan te klikken die een Youtube filmpje zou starten waarmee hij z'n verhaal wilde illustreren. Hij had er niet aan gedacht dit filmpje lokaal op te slaan en wilde verbinding maken via het netwerk van het congrescentrum. Natuurlijk kwam dus eerst een loginscherm in beeld waarbij hij uiteraard geen wachtwoord voorhanden had. Uiteindelijk wilde het filmpje natuurlijk niet laden, maar in plaats van dat met een kwinkslag op te vangen, te vertellen wat we anders gezien zouden hebben en door te gaan met z'n verhaal, raakte hij helemaal de weg kwijt en kwam niet meer uit z'n woorden. Pas na 2 minuten greep de zaalvoorzitter in en maakte een einde aan deze vertoning. Tegen die tijd had ik de tenen al zo krom in m'n schoenen staan dat ik er kramp van kreeg.
Het was zo overduidelijk dat hij het verhaal dat hij had willen vertellen zich niet eigen had gemaakt, zich slecht had voorbereid en niet boven de stof stond. Ik zal niet zeggen om wie het ging en wat het onderwerp geweest had moeten zijn. Het gaat me niet om die presentator. Hij zal het zelf pijnlijk genoeg gevonden hebben.
Waarom ik er dan toch over schrijf?
Ik vind dat wanneer je je als presentator aanmeldt voor een dergelijke internationale conferentie je toch wel eerst voor de spiegel mag oefenen, je mag afvragen of je Engels voldoende is, je ervoor mag zorgen dat je alles wat je wilt laten zien lokaal beschikbaar heb en voldoende in de materie zit dat je er ook zonder papier of Powerpoint iets over zou kunnen vertellen. Er zaten zo'n 200 mensen in de zaal die alleen al op basis van de toegangsprijs die ze betaald hebben voor de conferentie een bepaald niveau mogen verwachten...

6 opmerkingen:

  1. Nou maar hopen dat zijn 1e taal geen Nederlands is en hij jouw blog leest. Zonde dus en terwijl ik er juist op zat te wachten omdat ik ook Blogs en Wiki in onderwijs met een voor docenten onderwijsinhoudelijke onderbouwing wil promoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Arnoud Engelfriet30 november, 2007 13:20

    Nog een graadje erger dan al die presentators die zich "voorbereiden" door steekwoorden in bolletjeslijsten te typen en dan te denken "hier zeg ik iets over dit, en daar over dat, mooi dat gaat lukken."

    En ja, het is droevig hoe vaak dit soort dingen voorkomen.

    Arnoud

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm, ik ken de betreffende spreker natuurlijk niet en kan dus niet inschatten of dit onkunde of onderschatting was. Een aantal van de dingen die ik hier lees hadden natuurlijk zeker voorkomen kunnen worden.

    Wel is het zo dat we toen ik voor het eerst bij Online Educa kwam met de SURF delegatie de 'waarschuwing' mee kreeg om er niet vanuit te gaan dat alle aanwezigen zo goed, snel en vloeiend Engels spraken als wij Nederlanders. En als je weet hoe ook wij af en toe staan te stuntelen dan zul je begrijpen dat me dat verbaasde. Maar voor de deelnemers (en ook de sprekers) aan Online Educa is dat nu eenmaal geen vanzelfsprekendheid (hoe goed is ons Frans of Spaans om maar eens iets te noemen).

    Moet je er dan maar niet zijn? Nou, zo gemakkelijk ligt dat ook niet. Online Educa is ook een 'netwerk-conferentie' waar je, indien je in het circuit van Europese projecten meedraait soms simpelweg *moet* zijn. En het verzorgen van een sessie is dan vaak een noodzakelijke voorwaarde voor de financiering van de trip.

    Maar ja, daar heb jij als een van die tweehonderd mensen in de zaal terecht eigenlijk helemaal geen boodschap aan natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had laatst ook zoiets. Eigenlijk wilde ik de persoon in kwestie daar zelf op aanspreken, maar eerlijk is eerlijk: ik durfde niet.
    Ik hoop ook altijd dat mensen mij kritische tips geven als ik een presentatie heb gegeven. Daar word je uiteindelijk alleen maar beter van. Kennelijk vinden we dat moeilijk. We willen niet belerend overkomen, al jeuken mijn handen in zo'n situatie om iemand een stukje persoonlijke coaching in presenteren aan te bieden : ) Wat hield jou tegen om te reageren, Willem?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moniek Verhaaren02 december, 2007 15:34

    Ben natuurlijk wel errug benieuwd wie dat dan was. Hoe kan iemand zó dom zijn om zich niet goed voor te bereiden. Ik heb ook wel eens slechte of mindere presentaties gezien, maar dit slaat echt alles.
    Persoon in kwestie zal het heus wel gevoeld hebben, zeker nadat hij uit zijn lijden verlost werd door de zaalvoorzitter.. Wat een vertoning zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien dat dit ook wel komt omdat wij teveel zijn gaan verwachten van presentaties.
    Zelf zie ik regelmatig presentaties online komen waarvan ik denk "Wow dat is een goede presentatie". Maar veel van de presentaties die online komen en waar je veel blogposts over leest zijn de presentaties die ook daadwerkelijk goed zijn. De keynotesprekers die gestreamd worden en waar over geblogd zijn zijn de presentaties die tot in den puntjes voorbereid en geoefend zijn. Vaak ook omdat deze keynote sprekers hier ook weer geld aan verdienen.

    Dit praat overigens een slechte presentatie niet goed, maar plaatst hem misschien wel weer wat meer in een perspectief.

    Ik vind het ook wel een heel erg negatief berichtje zo. Het brand deze persoon ook wel heel erg af. Misschien dat je het bericht ook anders zou kunnen opstellen.
    Ik snap ook wel dat je niet zomaar op iemand af stapt en hem verteld dat zijn presentatie slecht was en je een aantal tips voor hem hebt.
    Maar stel je eens voor dat dit een van jou studenten was en hij deze presentatie gegeven zou hebben, welk advies zou je hem dan meegeven.

    BeantwoordenVerwijderen