02 december 2007

Terugblik Educa Online Berlijn 2007

Educa Online 2007De afgelopen dagen was ik op uitnodiging (en met een paar medewerkers) van het Consortium voor Innovatie op de Online Educa in Berlijn.
Leuk en leerzaam om door de ogen van "facilitators" een dergelijk evenement te bekijken. Het Consortium ging namelijk vooral naar Berlijn om te kijken "hoe ze het daar doen". Daarnaast gaf het Consortium via een etentje aan de deelnemende bezoekers uit de BVE sector de mogelijkheid om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen.

Terugkijkend kan ik vaststellen dat we het in Nederland zeker niet slecht doen als het gaat om het organiseren van dit soort evenementen. Qua organisatie was Berlijn zeker niet slecht: een mooie locatie, een redelijk goede (en gratis) wireless verbinding door het hele gebouw, prima catering en veel mogelijkheden om te netwerken. Als ik echter kijk naar de gehanteerde formule -meerdere sprekers per sessie- dan ging me dat steeds meer tegenstaan. In die zin vind ik de opzet zoals bij de EduExchange, de Surf Onderwijsdagen en natuurlijk bij de door het Consortium zelf georganiseerde IT conferentie veel beter: gewoon één spreker per sessie die voldoende tijd krijgt om z'n verhaal goed te vertellen. Ook vond ik het jammer dat de conferentie in Berlijn niet werd afgesloten met een plenaire sessie en een spetterende keynote. Nu ging de tweedaagse voor mijn gevoel als een nachtkaarsje uit...
Wat ik wel goed vond was de cd die in de conferentietas zat met daarop de website met alle informatie over de conferentie, het programma, de sprekers en in veel gevallen zelfs de presentaties die gegeven zouden worden.
Maar voor de rest was het allemaal heel conferentie 1.0: geen twitterwall, geen streaming video, geen conferentieblog waar deelnemers aan kunnen bijdragen, geen hands-on sessies en ga zo maar door. Alle zalen hadden een traditionele opstelling: een tafel en spreekgestoelte voor de presentatoren, beamer en een zaal vol stoelen op een rijtje.

Bij de IT conferentie in Maastricht laten we de presentatoren kiezen uit verschillende zaalopstellingen, afhankelijk van de soort presentatie:

standaard lagerhuisopstelling kringopstelling ronde tafel opstelling hands-on opstelling

Let wel: Standaard is dus niet zoals in Berlijn, maar meer een "lagerhuis" opstelling! We hopen daarmee meer variatie te krijgen dat inspirerend zal werken voor de presentatoren zelf én voor de bezoekers! Wat dit straks betekent voor de facilitators in het MECC in Maastricht moet nog blijken...
Ik ben heel blij dat ik Berlijn mocht meemaken, maar of ik volgend jaar weer zo nodig moet?

2 opmerkingen:

  1. Oh Oh nu denk ik er aan dat er 2 presentaties voor Maastricht zijn goedgekeurd en dat ik moet gaan oefenen...
    Ik hoop wel dat er daar internet is :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry, ben vergeten je te bedanken voor de verslaglegging. Dank je

    BeantwoordenVerwijderen