Wat is het toch geweldig dat sommige lezers met veel creativiteit ideeën verder uitwerken die ik hier af en toe aandraag!
Vandaag kreeg ik een mailtje van Albert Breeuwsma, werkzaam op een VO school in Sneek, die verder geborduurd heeft op een eerder bericht over ondertiteling.
"Ik ben ook maar eens aan het ondertitelen geslagen. Dit is trouwens best leuk werk als het filmpje maar niet te lang duurt. Het synchroniseren is best wel een precies werkje.
Ik kreeg het idee dat je de ondertiteling ook kunt gebruiken als een invuloefening, gecombineerd met luistervaardigheid. Je laat simpelweg wat moeilijke woorden weg en markeert deze met een nummer en wat stippeltjes. De leerling kan bij een toets bijvoorbeeld de ontbrekende woorden op papier invullen of digitaal natuurlijk achter de pc als deze op eigen tempo het filmpje wil bekijken en terugspoelen en pauzeren.
Ik heb dit aan een paar docenten laten zien en ze zijn enthousiast. Als er belangstelling voor is ga ik in het nieuwe schooljaar een workshop geven op school om te laten zien hoe ze zelf zoiets kunnen maken. In mei heb ik een toets gemaakt voor havo 3 met de herdenking van mei 68 in Parijs en een filmpje over de orkaan in Birma. Het was een succes.
De franse site tv5.org maakt je het wel heel makkelijk. Bij bepaalde nieuwsfilmpjes die elke week worden ververst staat de uitgeschreven transcriptie er gewoon bij!!! Die tekst kun je ook gewoon op papier zetten met gaten, maar nu kun je gewoon plezierig luisteren en strak naar het filmpje blijven kijken. Dit luistert net even prettiger tijdens een toets in ons computer lokaal."
Albert stuurt 2 voorbeelden mee die hij gemaakt heeft voor 2 docenten Engels en Frans.
Trooping the colour
(met gaten)
Yves Saint Laurent
(zonder gaten)
Extra vermeldenswaard is hierbij dat Albert gebruik maakt van Google Pages. Helemaal gratis en het mooie is dat je dus ook bestanden die je wilt embedden in een webpagina kunt uploaden naar Google. Het filmpje, bijbehorend plaatje, de flashplayer en het ondertitelbestand staan dus ook bij Google Pages!
Bekijk de broncode van dit bericht om te zien hoe Albert de flashplayer gebruikt. Ook leuk is de aangepaste kleurcode voor de menubalk!
Albert, bedankt voor je uitgebreide beschrijving en het feit dat je jouw idee met ons wilt delen! In het najaar mag ik een paar presentaties geven voor talendocenten en naast het gebruik van Skype in de les kan ik dit nu ook laten zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten