Ecofont
Voor de prints die je dagelijks maakt gebruik je niet alleen papier, maar ook inkt. Héél veel inkt. En volgens SPRANQ creatieve communicatie uit Utrecht deels onnodig. Op basis van een ingeving van Colin Willems heeft SPRANQ daarom een nieuw lettertype ontwikkeld: het Ecofont.
Een goed idee is altijd simpel: kijk hoeveel je van een letter kun je weglaten met behoud van de leesbaarheid. Na een testfase met allerlei vormen is de keuze gevallen op het uitsparen van kleine rondjes. Het resultaat is het Ecofont dat tot 20% minder inkt gebruikt.
Het Ecofont is gratis te downloaden en te gebruiken.
Bekijk het ecofont
In de afbeelding zie je hoe het Ecofont is gemaakt. Duidelijk is te zien dat er ruimte is uitgespaard. Op deze grootte is dit natuurlijk niet mooi, maar op normale fontgrootte van bijvoorbeeld een brief is het goed te gebruiken. Uiteraard hangt het wel van je software af hoe het Ecofont bij jou toont. Het beste werken Word 2007 of OpenOffice. Je printer bepaalt natuurlijk ook deels hoe mooi de prints worden.
Het Ecofont is gebaseerd op de Vera sans, een OpenSource letterfont dat vrij te gebruiken is. Het is beschikbaar voor PC en MAC.
Achter het ecofont
Het Ecofont is ontwikkeld door SPRANQ naar een idee van Colin Willems. Ze hebben van alles geprobeerd. Van extra dunne letters tot letters met alleen een outline. Ze hebben streepjes, vierkantjes, sterretjes en driehoekjes uitgespaard. Uiteindelijk geven rondjes het beste resultaat.
Met het Ecofont wil SPRANQ ook de bewustwording stimuleren. Sta eens stil bij je printgedrag. Is printen echt nodig of verspil je eigenlijk onnodig inkt en papier?
Hiermee doen ze ook een beroep op softwaregiganten en printermakers en willen ze inspireren tot milieubewuste innovatie. Denk aan het ontwikkelen van een font dat de printerdriver kan aansturen. Printers printen standaard in 100% zwart. Als een font de printer zou kunnen opdragen om in grijswaarden te printen, scheelt dit veel inkt. Gecombineerd met het Ecofont levert dit helemaal een mooie besparing op.
Microsoft Weft 3
Als het goed is zie je dit bericht ook weergegeven in het betreffende font (helaas niet op een Apple). Het werkt in ieder geval met IE7, Firefox en Google Chrome. Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van Microsoft Weft 3, waarmee je ervoor kunt zorgen dat fonts die niet lokaal geïnstalleerd zijn toch worden weergegeven. Het programma genereert op basis van lokaal aanwezige fonts een bestand dat je op je webserver moet plaatsen. In de stylesheet kun je de bron van dat bestand aangeven zodat het meekomt als je de pagina opent.
Ik heb een voorbeeldpagina gemaakt met nog veel meer fonts die je zo dus online kunt gebruiken!.
Na een blogpost op mijn blog over ecofont, kreeg ik een reactie van een lezer dat dit ecofont helemaal niet zo besparend lijkt te zijn.
BeantwoordenVerwijderenZie ecofont bij WitBlauw