02 maart 2009

Politieke verantwoording

Al een hele tijd volg ik Maxime Verhagen op Twitter en ik blijf me over die man verbazen. Hij heeft inmiddels al meer dan 2400 berichten geplaatst en wordt door meer dan 5800 mensen gevolgd! Van dag tot dag laat hij al die mensen weten waar hij is en wat hij doet. Daarbij plaatst hij niet alleen berichten maar ook foto's, zoals vandaag weer van de conferentie over de wederopbouw van Gaza die gehouden werd in Sharm el Sjeik.
Tijdens de conferentie houdt hij via zijn mobieltje de lezers op de hoogte met een stroom van berichten:

Nu krijg ik van mijn zoon die nog steeds in Israël zit regelmatig te horen dat de berichtgeving in de Nederlandse pers nogal eenzijdig is. Hij zit vlakbij de grens en vaak horen wij via hem van inslagen op Israëlisch grondgebied die niet bij ons in de krant komen.
Dus kan ik het niet laten om minister Verhagen een twitterbericht te sturen naar aanleiding van één van zijn tweets:

Het duurt maar even voordat ik een paar reacties terugkrijg:

Dat doet hij dus terwijl hij in die conferentie zit!
Voor alle duidelijkheid:
Maxime Verhagen volgt mij niet op Twitter. Waarschijnlijk heeft hij nog nooit van me gehoord en weet al helemaal niet of ik wel of niet op het CDA stem. Hij hoéft dit helemaal niet te doen en toch neemt hij de moeite op heel veel vragen en reacties van heel veel twitteraars in te gaan. En dat allemaal niet op een formele en ambtelijke toon, maar meer in de trant van:
@PaulZaWa Nee de Palestijnen in Gaza voeren bloemen uit en krijgen er inkomsten voor terug joh.

Als alle bestuurders en leidinggevenden nu eens op deze manier hun werk lieten volgen en de mensen die zij dienen een kijkje zouden geven in hun keuken?
Dus niet een dure (en ongetwijfeld professionele) PR&Marketing afdeling het woord laten voeren zoals anderen doen, maar gewoon zelf. Dit alles met het risico dat je een keer teruggefloten wordt omdat je wat teveel uit de school klapt of een foto maakt vanuit de Trèvezaal, so what?

Ik vind het zo sympathiek en vernieuwend en ik hoop oprecht dat het voorbeeld van Verhagen navolging vindt, niet alleen in de politiek maar op allerlei fronten.
Waarom zou Toine Maes, directeur van Kennisnet hier niet mee beginnen of Jan van Zijl, voorzitter MBO raad? En weten wij waar Plasterk zich overdag me bezighoudt?
Het kan onmogelijk geheimer zijn dan de activiteiten van een minister van Buitenlandse Zaken, die nu overigens alweer in Genève zit....

6 opmerkingen:

  1. Ook ik volg Maxime Verhagen ook met veel plezier (vooral de foto van zijn kantoor, dit mag lekker wel). Het is wel moeilijk de "echte" mensen te scheiden van de fakes. Ben het helemaal met je eens dat Ronald Plasterk allang Twitteraar had moeten zijn, alleen al om te lurken zou heel leerzaam zijn voor hem en zou volgens mij geld mbt beleidsbeslissingen schelen wikiwijs en leraar24 hadden er dan anders uitgezien en actiever geweest. Zit ie eigenlijk wel in een ander online social netwerk?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben het helemaal met je eens. Ik kreeg wat reacties van mensen die het maar niets vinden, dat een minister dit doet, maar ik vind het geweldig. Kijk meteen anders tegen 'm aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Totdat 'ie in z'n enthousiasme een opmerking maakt die politiek niet correct is. De pers over 'm heen, kamervragen, publieke excuses, want zo zijn we ook wel weer in dit landje: een politicus moet heel open en transparant zijn, maar als 'ie iets wilds zegt, komt er een hoop heibel van, vooral in de pers, want er moet gehijgd worden, toch?
    En is het je wel eens opgevallen dat als er een politiek verschil van mening is, "ze in Den Haag weer al ruziënd over straat rollen"?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal akkoord met jouw kernboodschap! Politiek voor en van 'de mensen': voor 'open keukens'! Dit is pas open kaart.

    Jij slaat de nagel op de kop, Willem, jij schrijft hier neer waar ik als burger en blogger(tje) al lang over nadenk. Met jou zeg ik: dit is pas vernieuwend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sterker nog, ik zou ook de besturen en managers van grote ROC's en andere onderwijsinstituten aanraden om eens wat meer te gaan twitteren; het kan de kloof tussen hen en het werkveld enorm verkleinen en ook het nodige wederzijds begrip opleveren. En vooral: het communiceert wat losser en directer

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik weet dat BON niet bij iedereen in goede aarde valt, maar 't is wel aardig om te volgen hoe Jasper van Dijk (SP) op dat forum over onderwijs bericht. Ook 'n vorm van je publiek willen bereiken.
    http://beteronderwijsnederland.net/?q=blog/1429

    BeantwoordenVerwijderen