Waarom is desktop virtualisatie zo belangrijk en waarom is de cloud zo'n veelbesproken concept?
Virtualisatie is niets nieuws. Met VLAN's deel je je netwerk op in afzonderlijke netwerken. Hardware virtualisatie van o.a. Vmware, Sun en Microsoft zorgt er voor dat je servers kunt consolideren. Niet voor elke toepassing een aparte server, maar zo efficient mogelijk de hardware gebruiken Met hardware virtualisatie kun je aan uitwijkmogelijkheden denken en de capaciteit dynamisch aanpassen.
Al die toepassingssoftware wil je niet bij elkaar op een enkele machine plaatsen. De programma's mogen elkaar niet beinvloeden, je wilt bijv. geen conflicten meer met DLL bestanden. Ook zou het wenselijk zijn om verschillende versies van programma's naast elkaar aan te bieden. Bijvoorbeeld MS Word 2007 en Word 2003 (met verschillende menu's). Software virtualisatie levert hier een antwoord op. Elk programma is bij software virtualisatie in een eigen omgeving geplaatst. Alle bijbehorende dingen zoals database en plugins zitten erbij. Als het ene programma Flash versie 9 vereist en het andere versie 10, dan is dit met software virtualisatie geen probleem.
Met deze technieken is de uitdaging om elke gewenste toepassing aan de gebruikers aan te bieden nog niet helemaal volbracht. Je wilt immers dat iemand op elke gewenste computer bij z'n programma's en bestanden kan komen. Zowel op school als thuis. Ook het on-line samenwerken met anderen wordt steeds belangrijker. Desktop virtualiatie is hiervoor een veelbelovende techniek. Zie dit als een soort virtueel bureaublad. Het enige dat je nodig hebt is een computer met een goede internetverbinding en een webbrowser. Je hoeft zelf geen software te installeren en te onderhouden, dat doet de leverancier voor je.
Met iCloud kun je zelf (voorlopig gratis) ervaring opdoen met desktop virtualisatie. Dit is de link om je aan te melden: http://icloud.com/en/register
De leverancier onderhoudt een serverpark waar alles op plaats vindt: de cloud. Deze dienst wordt ook wel SAAS genoemd: Software as a service.
Zal ik een makkelijke voorspelling doen? Over tien jaar hoeft de school geen eigen netwerk meer te onderhouden (behalve de switches, draadloze en bedrade verbindingen). Alle toepassingen komen dankzij de cloud naar binnen. Je sluit overeenkomsten met verschillende leveranciers af die hun producten webbased aanbieden. Eindelijk hoef je zelf geen tijd meer te verkwisten met systeem- en netwerkbeheer.
Auteur: Pieter Kleinjan
Dit artikel is met toestemming van Pieter overgenomen van de Scholenlijst mailinglist.
Ik vind het een prachtig voorbeeld van hoe op die mailinglijst kennis met elkaar gedeeld wordt! Pieter werkt bij het Openbaar Primair Onderwijs in Almere. Zo zie je dat ook op basisscholen wel degelijk nagedacht wordt over zaken als cloud computing en virtualisatie.
Kijk ook eens op E-Boat Almere, de website voor de ict-coördinatoren van het openbaar primair onderwijs Almere. Daar staan ook meer screendumps van iCloud
Komt helemaal overeen met mijn visie. Naast het beheer van het netwerk is er nog een belangrijk aandachtspunt voor de afdeling ICT: het aanbieden van de relevante applicaties, links en content, toegesneden op de gebruiker en onafhankelijk van de omgeving.
BeantwoordenVerwijderenDe droom van elke organisatie, de nachtmerrie van onzekere IT'ers.
BeantwoordenVerwijderenDe rol van IT afdelingen verandert flink de komende jaren. Naast netwerk- en applicatiebeheer, moet de functionele focus naar identiteit- en toegangsbeheer (IDM/IAM). Techniek raakt van ondergeschikt belang, zolang cloud en service providers open standaarden hanteren.
icloud gebruikt volop XML, dus dat ziet er goed uit. Alleen hoe denk jij dat investeerders geld gaan verdienen?
Bedankt Willem voor je Tweet en blogartikel, Pieter voor het schrijven. Dankbaar naar verwezen in mijn stuk op het Winvision portal. Hopelijk kan ik die ook extern publiceren.