02 augustus 2009

Experiment met QR codes

In Japan worden ze al heel veel gebruikt. Hier kom je ze nog niet veel tegen terwijl ik ervan overtuigd ben dat ze heel veel mogelijkheden bieden! Zeker nu QR code lezers gemeengoed worden op iPhones en Android toestellen. Maar ook voor Windows Mobile zijn diverse gratis QR codelezers beschikbaar. Kijk maar bij Beetagg, Quickmark en i-nigma.
QR code generatoren zijn er ook in overvloed en daarmee maak je makkelijk je eigen QR code die je overal kunt toepassen zoals in lesmateriaal, op posters, in flyers en noem maar op.
Je kunt een QR code maken van een url, maar ook van tekst of contactinformatie.

Wees de eerste die de code hiernaast ontcijfert en zet de oplossing in de comments. Waarschijnlijk valt dan gelijk "het kwartje" en zie je wat de mogelijkheden ook voor jou kunnen zijn!
De code hiernaast heb ik gemaakt met behulp van de i-nigma creator.

Bekijk ook onderstaand filmpje waarin je ziet hoe QR codes worden toegepast in de biologieles:



Meer informatie over deze les vind je hier.

6 opmerkingen:

  1. Mijn voorspelling is dat dit jaar QR codes ook zullen doorbreken in Europa.

    Helemaal als het ons zo makkelijk gemaakt wordt: http://tiny.cc/eSWzA

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn voorspelling is dat dit jaar QR codes ook zullen doorbreken in Europa.

    Tja, kriskras was me voor. Jammer dat je een QR code niet kunt lezen als je mobiel aan het surfen bent. Of kan dat wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn voorspelling is dat dit jaar QR codes ook zullen doorbreken in Europa.

    Willem, voor het einde van dit jaar zullen QR codes breed worden ingezet in Nederland. Ik ben werkzaam als business developer bij One Shoe Mobile en wij ontwikkelen momenteel Adbridge: http://www.oneshoe.nl/one-shoe-mobile-introduceert-adbridge. Dit moet ervoor gaan zorgen dat QR codes juist gebruikt gaan worden, dat er een mobiele website achter zo een code hangt die automatisch afstemt op de formaat van een mobiele telefoon. Want bijvoorbeeld Spits gebruikt de code nog steeds niet juist, zij hebben namelijk hun gewone website achter de QR code 'hangen'. Dit bevorderd niet het gebruikersgemak. Wij hebben verschillende grote organisaties om ons heen verzameld, zij gaan gebruik maken van Adbridge. Een ontwikkeling dus om in de gaten te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn voorspelling is dat dit jaar ook QR codes zullen doorbreken in Europa

    Voor mij is het maken van een code of het ontcijferen ervan nog steeds een leuk trucje maar ik zie niet echt wat ik hiermee kan in het onderwijs. Het filmpje met al die codes op het skelet heeft me niet overtuigd. Wel komisch maar ik zie de zin er niet van in. Wie heeft goede ideeen/voorbeelden voor het onderwijs?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zag de QR-code al in de SPITS bij een artikel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Jens,
    Bedankt voor de link. Het nadeel van dit soort services is dat de code je niet direct naar de url voert die je hebt opgegeven, maar naar een tussenpagina, in dit geval van QRtag.net
    Zij willen ook ergens aan verdienen en hun naam zo genoemd zien.
    Daarom genereer ik liever m'n eigen codes die wél direct naar de juiste informatie gaat.
    Werken met QRtag.net heeft echter ook een voordeel. Hij bestaat uit veel minder blokjes (omdat de echte info wordt opgeslagen op hun eigen site) waardoor hij beter herkenbaar is voor sommige lezers...

    BeantwoordenVerwijderen