14 november 2009

Stemmen in de les

Een van de leukste workshops op Dé Onderwijsdagen vond ik die van Ir. Michel Jansen, onderwijsadviseur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft de afgelopen tijd geëxperimenteerd met verschillende vormen van stemmen in de klas en zijn ervaringen in een rapport verwerkt. Zo is behalve stemmen via stemkastjes ook gewerkt met mobieltjes via SMS2VOTE. Omdat ik daar zelf ook mee gestoeid heb was ik natuurlijk extra nieuwsgierig!

De presentatie van Michel Jansen was speels, informatief en duidelijk. Het was goed te merken dat hij weet wat presenteren is. Hij liet de deelnemers zelf ervaren wat de voor- en nadelen zijn van verschillende manieren van stemmen.
"Ik wil graag even vingers zien: wie is er allemaal erg ongelukkig in de liefde?"

Vervolgens konden we een groen of rood briefje omhoog houden, anoniem stemmen door een briefje in een doos te stoppen, stemmen via stemkastjes en met ons mobieltje en tenslotte ook nog via internet, waarbij bleek dat maar weinig mensen echt gelijk online kunnen.
In sneltreinvaart loodste Michel ons door alle mogelijkheden heen, ondertussen alle vragen goed parerend.

Er is een boekje beschikbaar waar alles mooi in beschreven staat. Ik kan het iedereen die leerlingen wil laten stemmen in de les aanraden: Stemmen in de les, het hoe en waarom.
De presentatie die gebruikt werd is beschikbaar op Slideshare: Stemmen In De Les Owd.
Er is een ondersteunende site met meer informatie.
Tenslotte is de presentatie ook in zijn geheel opgenomen op video en is hier terug te zien!

3 opmerkingen:

  1. @Willem

    Ik heb onlangs geëxperimenteerd met de Powerpoint Twitter tools (tijdens een workshop eXelearning voor de OMO gebruikersdag), maar dat liep nog niet echt gesmeerd. Het aanmaken van Twitter-accounts verliep hierbij niet goed en bij degenen met een Twitter-account werden de stemmen niet weergegeven. Ik wil het toch nog een keer uitproberen in een les tekstverklaren in HV5 en kijken of ik tegen hetzelfde probleem aan loop als ik het op mijn werk test. Als alternatief had ik Google Docs achter de hand, maar ook dat verliep niet helemaal zoals het zou moeten. Ik vind het een mooie samenvatting van de verschillende mogelijkheden. Ook vind ik dat je het niet elke les moet doen en slechts een aantal vragen moet stellen. Afwisseling in werkvormen blijft belangrijk en zeker ook hierbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens de stemming middels handopsteking was iedereen gelukkig in de liefde. Dezelfde vraag via stemmen met briefjes:
    3 ongelukkig
    2 gelukkig
    1 heel gelukkig

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Antoine.
    Via internetstemmen doe ik wel eens via http://twtpoll.com.
    Gratis en alleen de aanmaker heeft een twitteraccount nodig. Men kan wel meerdere keren stemmen.

    Michel

    BeantwoordenVerwijderen