02 november 2009

That's crazy!

it's cr@zyVandaag lag de Vives van deze maand weer in mijn postvakje, een blad dat ik altijd met veel plezier doorneem. Met name het artikel over roostering bij het Koning Willem 1 College vond ik intressant om te lezen!

Iedere maand ook een rubriek met de titel IT's cr@zy waarin Vives bericht over technische problemen op scholen en de oplossingen die daarbij horen. Deze maand een vraag van een schoolteam met tijdgebrek dat een weblog wil starten. Hoe gaan we dat slim en handig aanpakken?

Het antwoord dat ze daarop krijgen van ICT specialist Sander Fillius doet mij van de ene verbazing in de andere rollen:
Installeer zelf een server met de laatste stabiele release van Ubuntu. Dat kan een oude computer zijn waar je verder niets meer mee doet. Installeer vervolgens Apache webserver, PHP en een MySQL database en als laatste Wordpress. "In een handomdraai heb je een van de honderden beschikbare gebruiksaanwijzingen gevonden".
Dit kan je gewoon thuis neerzetten nadat je geïnformeerd hebt of je van je provider wel webservers mag draaien achter je particuliere verbinding. Neem een leuke NL domeinnaam (let op: niet teveel betalen) en richt je eigen DNS in. Zorg dat alles goed draait en voilá, jouw blog is ineens door de hele wereld te bereiken!

Bent u er nog, onderwijsteam met weinig tijd?

En waarom wordt er gekozen om zelf thuis een servertje te draaien? Gewoon om lekker te kunnen prutsen! In no-time zet je ook nog even een mailservertje op om e-mail op je eigen domein te ontvangen...
In de laatste alinea wordt dan even snel gezegd dat de minder avontuurlijke mensen natuurlijk ook een gratis Wordpress account kunnen aanvragen. "Maar ja, dat is natuurlijk maar de helft van de lol!"

Ik geloof niet wat ik lees!
Je maakt je dus weer afhankelijk van een goedbedoelende hobbyist die op z'n zolderkamer uren zit te prutsen voordat hij/zij een en ander voor elkaar heeft. Wat als deze collega ontslag krijgt of van huisgenoten te horen krijgt dat er eigenlijk ook blad geharkt moet worden?
Het team wilde met een weblog starten en niet een collega verliezen in een nieuwe tijdrovende hobby! Bij een arbeidsconflict blijkt het domein met de naam van de school in handen van iemand die het opeens voor heel andere doeleinden gaat gebruiken en zo kan ik nog veel meer bezwaren noemen!

Kortom, don't try this at home!
Wil je als team starten met een weblog, richt je dan zoveel mogelijk op de inhoud en de berichten die je wilt gaan plaatsen. dat gaat je al tijd genoeg kosten! Geef de techniek in handen van mensen die er verstand van hebben, besteedt het uit of neem gewoon een account bij Blogger (waar mijn eigen weblog nu al jaren zonder enig probleem loopt)!

Dit is wel het foutste antwoord dat ik het afgelopen jaar van een ICT specialist heb gehoord!

Het ligt natuurlijk anders wanneer je besloten hebt een sabbatical te nemen of je mid-life motor aan de kant hebt gedaan. Wat hierboven beschreven wordt is ontzettend leuk, interessant en leerzaam om te doen, laat ik daar duidelijk in zijn. Maar de vraag komt uit een team en dat heeft recht op een antwoord waar ze mee verder kunnen!

Het kan ook anders!
Dat het ook anders kan kun je zien op het weblog van het Theresialyceum in Tilburg, dat onderhouden wordt door de directie van dat lyceum! Gewoon lekker stabiel draaiend bij Blogger... geen omkijken naar de techniek maar alle tijd voor leuke en uitdagende berichten, zoals over GSM's in de klas?
Die mensen hebben het wat mij betreft beter begrepen! Wie zou hen geadviseerd hebben?
(bron: Hoe het bevalt in het VO?)

13 opmerkingen:

  1. Ik denk dat als je ook een schoolteam laat adviseren door een "ICT specialist", je dit antwoord kan verwachten, ook al ben ik het helemaal eens met je verontwaardiging. Als een ICT specialist had gezegd, 'Joh, neem een Blogger of Wordpress accountje en klaar ben je' dan was het vast geen artikeltje in de Vives geworden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De gouden tussenweg was wellicht geweest om te adviseren om een (goedkoop) webhosting account te nemen bij die domeinnaam. Daar zitten nog wat nadelen aan vast die jij ook noemt (met name de kwetsbaarheid bij ontslag of onwelwillendheid van de eigenaar) maar de voordelen zijn er ook. Je hebt toch meer controle over je weblog(s) dan bij Blogger of WordPress hoewel ook dat gelijk weer een nadeel in beheer kan opleveren.

    Ik draai al jaren tot volle tevredenheid mijn weblog op een eigen domein en webhostaccount maar ik vind het dan ook leuk om diep te graven in de mogelijkheden van weblogsoftware. Maar het zou werkelijk niet bij me opkomen om zelf te gaan hosten; dat is qua kosten voor manuren en elektriciteit niet eens meer rendabel anno 2009

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ict heeft in mijn ogen een adviserende en ondersteunende/uitvoerende rol in dit proces. Ik ben van mening dat in overleg met de (interne) klant de wensen in kaart moeten worden gebracht waarbij de verschillende voor- en nadelen worden besproken. Daarnaast is het voor de (interne)klant (klinkt wel erg oneerbiedig, maar je begrijpt wat ik bedoel) goed om na te denken over wie wat gaat doen (wie gaan er vullen, waar gaan we over schrijven etc.)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Willem, afgelopen weekend had ik dezelfde verbazing over het effe in elkaar knutselen van een Wordpress servertje voor een gemiddelde onderwijzer in Vives. Ik zou dit nooit adviseren. Mooi dat je verbazing uit! Ik denk dat dit een voorbeeld is van waarom het zo lang duurt voordat innovaties geaccepteerd worden, want je jaagt iemand die graag wil volgens mij hard weg op deze manier. Oftwel: motivatie wordt demotivatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zelf een server in elkaar knutselen? Daar wil je als leerkracht toch helemaal niet aan beginnen. Voor nog geen EUR 20,- heb je een jaar lang een domeinnaam en serverruimte waar dit ook op kan. Zelfde mogelijkheden zonder alle ellende die bij een eigen server komt kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Naar mijn mening is het juist de taak van een ICT-adviseur (ik zit zelf in zo'n rol) om de klant te wijzen op precies de punten die jij aangeeft, en hem dus ten sterkste te ontraden om zelf te gaan hobbyen met een eigen server. Met name zo'n eigen server is iets wat je aan specialisten moet overlaten: er gebeurt zoveel op hack-gebied in de internet-wereld dat je met zo'n eigen server enorme risico's loopt.
    Wat dat betreft vind ik zo'n webhosting een acceptabele tussenoplossing voor die situaties dat mensen maatwerkoplossingen willen die niet met standaardoplossingen zoals Blogger te realiseren is.
    Maar ook voor zo'n webhosting omgeving heb je iemand nodig die in staat (en bereid) is om het ICT-onderhoud voor z'n rekening te nemen. Programma's als Wordpress moeten ook regelmatig geupdated worden, iemand moet accounts aanmaken, de gebruikersadministratie voor z'n rekening nemen, etc.
    Maar helaas willen veel klanten de boodschap: "bezint eer ge begint" niet horen: men heeft alleen oog voor dat prachtige product wat die hobbyist in elkaar heeft gezet...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. "Blogger?! Dat is toch van Google? Ja maar dat willen we niet, straks weet Google alles over ons. En alles staat open en bloot, ik kan zo lezen wat de kinderen op hun schoolreisje heb gedaan. Dat moet wel dicht hoor! Kan het niet onze ELO? En wat doen we dan als de leerlingen vervelende dingen schrijven?... over ons en de school? .... blabla... blabla.."

    Om even een reactie als voorbeeld geven die ik vaak tegenkom in het VO. Sites als blogger zijn erg handig in gebruik, maar ook daar stuit je op veel weerstand. Want stel je voor de andere partij (Google) iets doet met je inhoud. Eigen webserver geeft je wel veel meer controle, alleen dus ook beheer en techniek die geregeld moet worden. Maar daar is natuurlijk geen tijd en mankracht voor.

    Wat doen we dan wel? Dat was ook mijn vraag bij de TeachMeet PO van vorige week. Wat valt aan te raden om echt aan de slag te gaan met weblogs in de klas? Ik ben benieuwd naar ideeen en adviezen van anderen. Volgende week ga ik met een kas 2 HAVO/VWO die een leerlijn "nieuwe media" volgen aan de slag met wat ik noem "webwijsheid". Daarbij ga ik ook weblogs en socialbookmarking gebruiken. De vraag is dan ook nu... welke techniek valt er aan te raden om 27 blogs (een voor elke leerling) aan te maken en te monitoren (via RSS oa)? Ideeën zijn meer dan welkom!! Ik wil met bestaande simpele technieken gaan werken. Het gaat immers om de inhoud (zoals Willem al aangeeft). Ideeën om te ontwikkelen en bouwen heb ik wel voor langere termijn. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Crap! Wat te snel gepost en geen mogelijkheid om mijn reactie aan te passen. Sorry voor alle typfouten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Jeroen, wat zijn de mogelijkheden binnen jullie organisatie?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Helemaal mee eens, Willem. Dit verhaal doet me denken als je een gebruikers vraag stelt over open source software. Van adepten krijg je dan vaak adviezen om codes en kernels in te duiken. ik haak dan af, terwijl ik toch positief sta ten opzichte van open source. Volgens mij is dit een duidelijk voorbeeld van doorgeschoten gedrevenheid, en het zich niet meer kunnen verplaatsen in gewone gebruikers.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nou weet ik waar jullie het gisteren over hadden. Helemaal eens met je verontwaardiging. Trouwens...daar zou kennisnet ook weer iets mee kunnen doen. Ze hebben toch ook videoportals....als het dan dicht moet achter een entree account? Of gewoon als school de domeinnaam claimen en een host zoeken die in een zgn applicatiekluis met 1 druk op de knop je Blog installeert, heb zelfs een dik boek opgestuurd gekregen met leuke tips en trucs om meer uit mijn 50 euro per jaar te halen...Moodle, wiki's en nog veel meer. Ik heb ruim 50 applicaties bij mijn account en met 1 druk op de knop stond mijn weblog online op mijn eigen domein.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. lol, dit is zeer curieus, kun je wel zeggen. Domeinnaam bij TransIp kost overigens maar 5 euro per jaar. Prima service ook nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Willem,
    De directie van het Theresialyceum was dat weblog al gestart vóórdat ik op die school ging werken, ik heb hen daar dus niet in geadviseerd. Maar nietemin leuk dat je het vermeld.

    BeantwoordenVerwijderen