“Anno 2010 moeten internet en sociale media de nieuwe schoolboeken zijn! Klassen kunnen vele malen groter doordat wij leren van elkaar!”
Op 11 mei 2010 is de website “www.besteministervanonderwijs.nl” gelanceerd.
Middelbare scholieren in heel Nederland gebruiken deze site om met filmpjes aan de nieuwe minister van onderwijs te vertellen hoe ZIJ het onderwijs willen veranderen. Zij maken bijvoorbeeld duidelijk dat het internet en sociale media de nieuwe schoolboeken zijn en leggen uit hoe leerlingen veel meer kunnen leren van elkaar. In de komende maanden lopen de adviezen in de vorm van filmpjes al gauw op tot meer dan 1.000.
Er wordt veel gesproken over onderwijs in deze verkiezingscampagne. Maar leerlingen willen actiever deelnemen aan het debat. Via de website laten leerlingen hun stem horen omdat zij onderwijs willen op een manier die van deze tijd is en niet die van 10, 20 of 30 jaar geleden. Hoe zij het wel willen, leggen ze vast op een filmpje van 1 tot 2 minuten. Dat wordt geplaatst op de website. In de loop van de komende maanden worden zo honderden filmpjes geupload. Een groep leerlingen uit Den Haag roept met een speciaal filmpje op de site alle leerlingen in Nederland op om mee te doen. Ook Hyves, facebook en twitter worden actief ingezet. Docenten kunnen dit initiatief ondersteunen door er in hun lessen ruimte voor te bieden.
Politieke partijen kunnen de filmpjes gebruiken om het debat over het onderwijs te onderbouwen met informatie die rechtstreeks afkomstig is van leerlingen. Ook binnen de scholen in het land zullen gesprekken hierover gevoerd worden. Ieder filmpje presenteert immers een idee van leerlingen om het onderwijs te verbeteren. De filmpjes worden door andere leerlingen bekeken. Zij kiezen de beste filmpjes. Uiteindelijk bepaalt een leerlingenjury op basis hiervan definitief de beste filmpjes. De makers van de beste filmpjes gaan in debat met de nieuwe Minister van Onderwijs. De leerlingen laten hiermee zien hoe leren veel beter kan gebeuren als er naar hen geluisterd wordt.
Dit is een maatschappelijk initiatief van drie Haagse onderwijsondersteunde bureau's: Inspirezzo, De JuF en Bureau van Zijl, met de hulp van: LAKS, VO-Raad, Nederland Kennisland, Winkelman en van Hessen, Codename Future, This&That, Jeepmedia & OranjeBruin. Iedereen werkt mee op vrijwillige basis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten