30 juni 2010

Historypin

Een enthousiast bericht op Frank-ly maakte me nieuwsgierig:
Historypin maakt van Googlemaps een geschiedenisboek
Met als gevolg dat ik al de hele avond bezig ben met Historypin.
Nu kan ik hier natuurlijk uitgebreid gaan beschrijven wat het precies is, maar het lijkt me veel beter dat je zelf even gaat kijken! Het komt erop neer dat je (liefst oude) foto's kunt plaatsen op de kaart, waarbij gebruik gemaakt wordt van Google Maps. Vervolgens kun je met Google Street view die oude foto zien in hedendaags perspectief.
Klik hier om de foto hiernaast in Historypin te zien. Het is een oude foto van de synagoge in Emmen die ik geplaatst heb.

Er zit echter een hele gedachte achter.
Historypin is onderdeel van een veel groter project onder de naam We are what we do met als doel om generaties meer met elkaar te laten praten, meer met elkaar te delen en te doen. Verschillende generaties besteden veel minder tijd samen dan vroeger: In de jaren '50, 40% van de ouderen leefden met hun kinderen, nu is dat slechts 10%. En terwijl 6,4 miljoen 65-plussers niet internetten, is 90% van de 11-18 jarigen online. Zo leeft tweederde van oude en jonge mensen in gescheiden werelden. En dat is een schande want oude mensen weten dingen die jongeren niet weten en andersom. Historypin vereist als het ware je tijd door te brengen met iemand van een andere generatie: jongeren hebben oudere mensen nodig voor de foto's, en oudere mensen moeten jongeren vragen wanneer ze moeten klikken of dubbelklikken dubbelklikken.
(slordig vertaald uit bron)

Historypin is een digitale tijdmachine die mensen in staat stelt hun persoonlijke aandeel in de geschiedenis op een geheel nieuwe manier te bekijken en te delen. Het maakt gebruik van Google Maps en Street View-technologie en hoopt het grootste user-generated historische archief van de wereld te worden met beelden en verhalen.

Als je zelf foto's wilt uploaden heb je een Google account nodig. Wanneer je daarmee inlogt wordt er automatisch in je Picasa album een Historypin map aangemaakt waar de foto's geplaatst worden. De foto's worden dus niet centraal opgeslagen. Nadat je een foto hebt ge-upload kun je hem via Google Maps positioneren en als je wilt er een verhaal bij schrijven. Ook kun je (zo nauwkeurig mogelijk) aangeven wanneer de foto gemaakt is. Worden er nu meer foto's van dezelfde plek geplaatst maar die in verschillende jaren genomen zijn, dan kun je via een schuivende tijdbalk die foto's in beeld krijgen.



Speciaal voor het onderwijs biedt Historypin allerlei mogelijkheden voor gebruik binnen (en buiten) de les in allerlei vakken. Datzelfde geldt trouwens ook voor het We are what we do project. Beide links kan ik dan ook zeer bij jullie aanbevelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten