26 augustus 2010

Rangschikken

Het prachtige dagprogramma met picto's dat Harm Hofstede deze week bedacht en inmiddels beschikbaar is via zijn website zette me aan het denken. Wat nu als je in plaats van pictogrammen foto's zou gebruiken, bijvoorbeeld van alle leerlingen die in de klas zitten? Je hebt dan de mogelijkheid om ze te rangschikken en dat kan van pas komen wanneer je de groep wilt opdelen in subgroepjes of wanneer je wilt aangeven wie waar mag gaan zitten. Kan allemaal mooi op het digibord!
Maar je kunt het natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken zoals een tafelschikking of met kennismakingsspelletjes...
Wanneer je de linkermuis- en shiftknop ingedrukt houdt kun je plaatjes groter en kleiner maken. Andere slimme toetsen zijn F11 voor volledig scherm en F5 om opnieuw te beginnen.

Zet je de pagina met foto's op internet of je eigen intranet dan kunnen leerlingen zelf gaan schuiven: wie ken ik goed, wie iets minder, met wie wil ik graag aan een opdracht werken, noem maar op! Je kunt het zo programmeren dat een plaatje maar één keer te gebruiken is of veel vaker. Ook dat is iets waar je slim gebruik van kunt maken.
Je kunt allerlei soorten plaatjes gebruiken zoals jpg, png en gif. Die laatste twee kunnen ook transparant zijn en dat geeft weer andere mogelijkheden. Probeer het maar uit met de vierkant, rechthoek en cirkel. Ook kun je plaatjes over elkaar heenschuiven.
Dit alles is mogelijk dankzij een beetje DHTML en Javascript. Om zoiets te maken moet je wel wat code kloppen, maar dergelijke pagina's maak je natuurlijk niet wekelijks aan. Met de foto's van je klas kun je zo een jaar vooruit.
Eigenlijk zou iets dergelijks nog makkelijker moeten zijn via een routine: Gewoon een aantal foto's uploaden en schuiven maar! Het is vast te programmeren, dus wie gaat de uitdaging aan?

Bij het vullen van onderstaand voorbeeld heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de Twitterfoto's van iedereen die zich tot nu toe heeft opgegeven voor Zevende Edublog Diner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten