20 december 2010

Google Scholar in het Nederlands!

Zojuist kreeg ik een tip binnen via Twitter van @MijniPadnet:
@trendmatcher ik zag net iets, wat me nog niet eerder was opgevallen, dacht direct aan jou; Google heeft nu scholar.google.nl (beta)
Wat is Google Scholar?
Google Scholar biedt een eenvoudige manier om te zoeken op wetenschappelijke literatuur. U kunt zoeken in de meest uiteenlopende disciplines en bronnen vanuit één zoekvak: artikelen, proefschriften, boeken, samenvattingen en artikelen van academische uitgeverijen, professionele organisaties, voorpublicaties, universiteiten en andere wetenschappelijk organisaties. Met Google Scholar kunt u wereldwijd de meest relevante wetenschappelijke onderzoeksrapporten zoeken.

Functies van Google Scholar
  • U kunt zoeken in diverse bronnen vanuit één zoekvak
  • U vindt artikelen, samenvattingen en citaten
  • U stelt vast waar het complete artikel zich bevindt via uw bibliotheek of het web
  • U leert meer over de belangrijkste artikelen in elk gewenst onderzoeksveld
Hoe worden artikelen gerangschikt?
Bij Google Scholar worden uw zoekresultaten op relevantie gerangschikt. Net als bij de zoekmachine van Google worden de nuttigste verwijzingen boven aan de pagina weergegeven. Met de rankingtechnologie van Google wordt de volledige tekst van elk artikel doorzocht en wordt rekening gehouden met de auteur, de publicatie waarin het artikel staat en hoe vaak het artikel is geciteerd in wetenschappelijke literatuur.

Ik heb een aantal zoekopdrachten gedaan en had nog niet het gevoel dat er al veel informatie geïndexeerd is in mijn interessegebieden, maar daar kunnen we zelf wat aan doen door Google te helpen. Uitgevers en Bibliothecarissen vinden daarvoor hier meer informatie.

2 opmerkingen:

  1. Ik gebruik Google Scholar heel veel, zeker ook in combinatie met de (speciale?) gateway die de TU/e er voor heeft. Daardoor kun je namelijk ook PDF's van artikelen die in niet-gratis/niet-vrij toegankelijke repositories eenvoudig ophalen. Als de TU/e er toegang toe heeft voor medewerkers/studenten (ik ben in dit geval vanwege mijn promotie-onderzoek ook medewerker van de TU/e) dan kan ik de PDF vaak al rechtstreeks bij de zoekresultaten pagina downloaden (zoals nu ook bij veel vrij beschikbare PDF's het geval is).

    Daarnaast heeft Google Scholar de optie om de informatie over het artikel snel in bijvoorbeeld EndNote te importeren. En dat is weer handig omdat ik EndNote gebruik als lokale beheertool voor alle literatuur die ik verzamel voor mijn onderzoek. Vanuit EndNote voeg ik dan later ook de literatuurverwijzingen in in eigen documenten/artikelen.

    Kortom prima site, maar dat het nu in het Nederlands is, maakt me eigenlijk helemaal niets uit omdat de meerwaarde ligt bij het vinden/zoeken door internationale literatuur die in de regel toch in het Engels is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap ook niet helemaal waar de meerwaarde ligt van de Nederlandse versie. Vrijwel alle wetenschappelijke literatuur (en zeker de digitaal beschikbare tijdschriften) zijn Engelstalig. Dus met Nederlandse zoektermen kom je niet echt ver.

    BeantwoordenVerwijderen