Als trendmatcher legde ik verbanden tussen trends die ik tegenkwam op internet en hun mogelijk gebruik in het onderwijs.
08 december 2010
Integratie sociale netwerken en samenwerkingstools
Nieuwe infrastructuur SURFnet integreert sociale netwerken en samenwerkingstools
SURFconext creëert nieuwe online samenwerkingsinfrastructuur voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen
Utrecht, 8 december 2010 - SURFnet introduceert tijdens de SURFnet Relatiedagen de nieuwe dienst SURFconext, een online samenwerkingsinfrastructuur voor studenten, medewerkers en onderzoekers bij onderzoeks- en onderwijsinstellingen die het mogelijk maakt samen te werken over instellings- en landsgrenzen heen. SURFnet heeft deze vernieuwende infrastructuur samen met het hoger onderwijs en onderzoek en diverse (inter)nationale partners ontwikkeld.
Paul van Dijk, productmanager SURFconext bij SURFnet: "Door de groeiende behoefte aan informatie-uitwisseling bij multidisciplinaire teams ontstaat een toenemende vraag naar nieuwe samenwerkingsoplossingen. SURFnet ziet nieuwe kansen in online samenwerking. We zijn met veel hoger onderwijs-instellingen in gesprek over het in gebruik nemen van de nieuwe samenwerkingsinfrastructuur."
Applicaties van verschillende aanbieders
SURFconext zorgt dat applicaties van verschillende aanbieders en instellingen met en naast elkaar gebruikt kunnen worden waardoor nieuwe samenwerkingsmogelijkheden ontstaan. Met behulp van applicaties die door middel van open standaarden met elkaar worden verbonden, kunnen gebruikers eenvoudig informatie delen en bestanden bewerken. Voorbeelden zijn onder andere document sharing, webconferencing, chat & presence-tools, video en applicaties die specifiek gericht zijn op onderzoek en onderwijs.
Veilige en gemakkelijke toegang
Onderzoeks- en onderwijsinstellingen kunnen koppelingen tussen interne en externe applicaties maken en via een eigen portal hun eigen gebruikers een samenwerkingsomgeving aanbieden. Door gebruik van de SURFfederatie kan via de portal worden ingelogd met het eigen instellingsaccount, zodat gebruikers veilig en gemakkelijk toegang krijgen tot de beschikbare online applicaties. Hier kan men een eigen samenwerkingsomgeving creëren door zelf de gewenste applicaties te kiezen en deze te delen met collega’s. Gebruikers kunnen zelf de autorisatie van hun teams regelen.
OpenSocial portal
SURFnet heeft een demoportal gebouwd om alle mogelijkheden te demonstreren. Deze portal is ontwikkeld op basis van de OpenSocial-standaard. SURFnet wil instellingen stimuleren een eigen instellingsportal te ontwikkelen en deze te koppelen aan SURFconext. Een aantal universiteiten waaronder Universiteit Twente en de TU Delft zijn al actief met OpenSocial bezig. Jos in den Bosch, IT-architect bij de TU Delft: "Wij zijn samen met SURFnet een pilot gestart voor het gebruik van OpenSocial, waarbij werd getest of het echt zo makkelijk is om eigen functionaliteiten en die van derden tegelijkertijd aan te bieden. De op OpenSocial gebaseerde portal heeft alles in zich om zowel binnen de instelling als instellingsoverstijgend meerwaarde te bieden."
Beschikbaarheid
Begin januari 2011 is de dienst SURFconext in bèta beschikbaar. SURFconext wordt doorontwikkeld, zodat onderzoekers, docenten en studenten de nieuwste applicaties en resources kunnen combineren.
Links:
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten