studenten helpen studenten! |
Afgeschreven, maar nog prima werkbare pc’s worden geschikt gemaakt voor gebruik in ontwikkeling- en onderwijsprojecten. Het project is oorspronkelijk opgezet om ICT leerlingen te helpen praktijkervaring op te doen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een schoolbreed goede doelen project. Was het eerst alleen de ICT afdeling die de computers opknapte, sinds 2008 is dit project breder getrokken in de organisatie.
Verkeer en logistiek organiseert de transporten, Economie denkt mee over de kosten, Grafisch regelt project verslaglegging door middel van filmopnames en website productie. Zeker in deze tijd is het lastig stageplekken te vullen, deze projecten helpen daar enorm bij.
Welke rol kan jouw instelling of bedrijf hierin spelen?
Maatschappelijk bewust ondernemen is een van de belangrijke peilers in het hedendaagse bedrijfsleven. De studenten van het Deltion College kunnen je hiermee helpen door het verantwoord afvoeren van afgeschreven ICT apparatuur en deze een tweede leven te geven.
Je helpt op die manier de jongeren in Nederland praktijkervaring op te doen. Je helpt de mensen die het nodig hebben, zonder dat het je geld kost!
Het goede doelen project van het Deltion College zoekt een goede bestemming voor alle gedoneerde materialen. Zij kunnen eventueel de aanwezige data op de pc verantwoord verwijderen en kunnen indien nodig een wisverklaring overleggen. Ook kunnen zij zorgen voor publiciteit rond de projecten waaraan je meewerkt.
Gisteren kreeg ik een mailtje van Arjan Andriessen, coördinator van dit project.
Hij zit op dit moment op een school in Gondar, Ethiopië om daar binnen 8 dagen de 100 pc's die ze hebben na te kijken, te voorzien van meer geheugen en daarbij de ict leerlingen workshops te geven.
De 100 pc's hebben wij vorig jaar opgestuurd.Een heel concrete oproep waaraan je heel makkelijk gehoor kunt geven, gewoon door contact op te nemen met Arjan! Je hebt vast nog wel monitoren, pc's, toetsenborden en muizen staan waar je niets meer mee doet. De studenten van het Deltion College zorgen ervoor dat studenten elders op de wereld ermee kunnen leren en werken!
Verdrietig om te zien dat men het stukje systeembeheer totaal niet op lijkt te pakken.
Dat is geen onwil, zo geloof ik dat niet, maar regulier onderhoud in Afrika zit er gewoon niet in, je ziet het hier aan de auto's: als het rijdt rijdt het, gaat ie stuk, ja dan fixen ze hem even met wat ijzerdraad en ductape.
Het stikt hier werkelijk van de virussen op de machines, een virusscanner is geen standaard onderdeel van de installatie hier blijkt. Updates al helemaal niet, maar met een download van max 4 KB is dat ook wel lastig.
Nou ja, ik hoop dat ik de mensen mag leren zaaien ipv alleen maar consumeren. Als je het spreekwoord nog kent.
Je kunt beter mensen een zak zaad geven dan een pakhuis vol graan :)
Ik geloof bij dit soort dingen ook niet, dat ik de wereld problemen op kan lossen, maar als ik nu eens die enkele jongere mag helpen die wel een toekomst kan opbouwen als ict'r.
Daar doe ik het voor hoor.
Wat ik nu zoek is, hardware, monitoren, pc's toetsenborden en muizen.
Maar wat ik aan de andere kant kan bieden is, het wissen van de systemen op een gewaarborgde manier. Dat kost veel tijd, en dat kunnen wij voor de schenkers doen.
Ook defecte en te oude hardware kunnen wij verantwoord afvoeren in samenwerking met een bedrijfje vlak bij ons. Die splitsen de hardware in onderdelen, plastic, ijzer en printplaten.
Ook kunnen we scholen die projecten in ontwikkelings landen doen, helpen met het toevoegen van automatisering.
Ik denk namelijk dat er best veel scholen iets doen met dit soort projecten en ik geloof zeker dat als we als roc's hier een samenwerking in zouden beginnen dit erg veel kan helpen. Zeker nu de overheid zicht terug trekt in dit soort projecten vind ik dat we als ROC met veel betrokken jongeren perfect in dit gat in kunnen stappen.
Hieronder een presentatie die Arjan onlangs gaf op de conferentie van saMBO-ICT in Hengelo, met daarin meer informatie over de projecten en de aanpak:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten