Het is al weer vier jaar geleden dat ik voor het eerst een demonstratie gaf met mijn "Skype op usb" project. Zonder dat er iets geïnstalleerd hoeft te worden kun je vanaf een usb stick Skype gebruiken, samen met een ander programma dat ervoor zorgt dat de gesprekken worden opgenomen als MP3 bestand. De MP3 bestanden komen ook op de usb stick te staan en kunnen gebruikt worden als feedback, maar ook als bewijsmateriaal in een digitaal portfolio. De stick kan gebruikt worden bij lesmodules als leren telefoneren, maar is ook heel goed toepasbaar in het taalonderwijs.
We zijn inmiddels vier jaar verder en op de een of andere manier is dit project weer in de belangstelling gekomen. Was het technisch dus al een tijd mogelijk, nu is het onderwijs kennelijk zo ver dat men ook toepassingsmogelijkheden ziet. Vorige week heb ik een uitvoerige demonstratie gegeven op Leeuwenborgh Opleidingen in Sittard en volgende week doe ik het dunnetjes over op de Landstede Inspiratiedag, met als thema: De kracht van nieuwsgierigheid.
Door de jaren heen heb ik de presentatie regelmatig gegeven waarbij ik in de meeste gevallen een usb stick met alle benodigde programma's kon achterlaten. Deelnemers zijn over het algemeen heel enthousiast. Ik heb echter geen enkel idee hoe veel Skype nu écht wordt ingezet binnen (en buiten) de les. Van het Drenthe College weet ik dat het nog steeds gebruikt wordt, zelfs bij proeves van bekwaamheid.
Leeuwenborgh Opleidingen werkt met Fronter en het bleek heel goed mogelijk om de MP3 bestanden met opgenomen gesprekken binnen de ELO te uploaden én af te spelen. Docenten kunnen aan het bestand opmerkingen toevoegen of zelfs een waardering koppelen. Vier jaar geleden was het opslaan van de geluidsbestanden in veel gevallen nog een probleem. Nu zijn daar gelukkig diverse oplossingen voor zoals Skydrive en Dropbox, in de gevallen dat een school niet beschikt over een eigen (ELO) omgeving om dergelijke bestanden op te slaan.
De bestanden op de usb stick heb ik deels geactualiseerd. Zo staat er nu de nieuwste versie van Skype op, maar nog wel de oude versie van Pamela die ervoor zorgt dat alles opgenomen wordt omdat deze versie nog steeds voldoet en jongere versies niet meer vanaf usb stick kunnen werken. De volledige inhoud van de usb stick is te downloaden als .zip bestand (37 MB).
Pak het zip bestand uit naar een tijdelijke directory en verplaats dan de bestanden en directories naar de root van een usb stick van minimaal 128 mb. Op de stick staat een menuprogramma en alles dient van daaruit gestart te worden. Het menuprogramma start je via het bestandje startmenu.bat.
Start eerst Skype. Wanneer je al een Skype account hebt kun je via aanmelden je inloggegevens invullen. Anders dien je eerst een account aan te maken. Voor veel mensen is dit vaak de lastigste stap. Zit je eenmaal in Skype dan kun je, opnieuw via het menuprogramma dat actief blijft, Pamela starten. Dat programma draait op de achtergrond om de gesprekken op te nemen. Na het starten dien je binnen Skype Pamela toestemming te geven om Skype te mogen gebruiken. Als dat allemaal draait kun je op zoek gaan naar andere mensen met een Skype account en een gesprek beginnen. Bij de start hoor je een stem de waarschuwing geven: "This call is being recorded". Het is namelijk wel zo netjes om de tegenpartij daarvan op de hoogte te stellen. De gesprekken komen terecht in een directory op de usb stick en ook die is via het menuprogramma te benaderen. Vanaf dit moment is het aan je eigen fantasie om te bepalen wat je hiermee kunt in het onderwijs!
Het menuprogramma is heel simpel aan te passen en uit te breiden met eigen programma's en documentatie.
Zoals je ziet aan het plaatje en de presentatie verzorg ik workshops over dit project vanuit Kennisnet. Heb je een studiedag of een bijeenkomst met je team waarin je deze manier van werken gedemonstreerd wilt hebben dan kun je contact met me opnemen!
Bij de ICT-Academie van het Koning Willem I College gebruiken we skype al jaren in de servicedesk-lessen en tijdens proeve van bekwaamheid.
BeantwoordenVerwijderenEen docent belt via Skype studenten die bezig zijn om pc's te repareren met een vraag. Zo simuleren we 1e en 2e lijns helpdesk.