17 juni 2011

Seminar Cloud Computing

 in het onderwijs
Gisteren organiseerde SURFacademy het seminar "Cloud Computing: Minder zorgen om techniek, meer profijt van ICT"
Gebruik maken van diensten in de cloud: een trend die niet meer te stoppen is binnen het onderwijs. Cloud computing maakt het voor studenten en docenten mogelijk om online samen te werken. Zo kunnen studenten onder andere bestanden delen, over hun ervaringen bloggen en hun verslagen naar hun docenten mailen. Docenten kunnen via cloud computing altijd bij hun bestanden: vanuit hun leslokaal, een praktijklokaal, een leerbedrijf waar een student stage loopt en vanaf thuis. Daarnaast biedt cloud computing financiële, beheersmatige en technische voordelen.
Ondanks de voordelen van cloud computing leven er binnen het onderwijs vele vragen over dit onderwerp. Deze vragen hebben onder andere betrekking op privacy aspecten bij cloud computing, implementatievraagstukken, voorbeelden van onderwijsinstellingen die al stappen hebben gezet op het gebied van cloud computing, enzovoort.

Tijdens dit seminar mochten we presentaties verwachten over de ontwikkelingen, mogelijkheden en toepassingen van cloud computing in het onderwijs. Verder was er aandacht voor de privacy-, security- en dataportabiliteit-aspecten bij cloud computing. Dit alles werd geïllustreerd met praktijkervaringen uit het onderwijs.

Doelgroep
Volgens de aankondiging richtte het seminar zich op ICT(O)-coördinatoren, beleidsmedewerkers en informatiemanagers uit HO, MBO, VO en PO. Vanuit al die sectoren waren er dan ook mensen aanwezig. Wat ik echt een gemiste kans vind is dat bij de aankondiging niet uitdrukkelijk ook systeembeheerders genoemd werden en zij die daar leiding aan (moeten) geven. Juist voor hen zou deze dag zo interessant zijn geweest!

Ik neem aan dat opnames van de keynotes, presentaties en verslagen binnenkort online komen, maar die van Michael van Wetering (CTO Kennisnet) wil ik hier alvast laten zien.

Kalkoen en kerst
De mooiste uitspraak die helaas niet in zijn presentatie is opgenomen vond ik wel de volgende:
"Praten met systeembeheerders over cloud computing is hetzelfde als praten met een kalkoen over de kerst".
Systeembeheerders zullen zich toch echt moeten gaan realiseren dat ze niet alles meer in de hand hebben en onder controle kunnen houden. "Bring your own device" is iets dat steeds meer zal gaan spelen. Werknemers en studenten verwachten (terecht?) dat ze op school dezelfde dingen kunnen en mogen dan waar ze thuis de beschikking over hebben. Neem als voorbeeld Dropbox dat in veel gevallen op instellingen niet geïnstalleerd mag worden omdat het "zwevende" profiel daar helemaal vol van raakt. Dat je een profiel ook zo in kunt stellen dat Dropbox daarin niet wordt meegenomen is iets dat veel beheerders niet (willen) weten...

De presentaties met voorbeelden uit de praktijk van onder andere Ludo Cuijpers (Leeuwenborgh Opleidingen) en Roy Dusink (ROC Aventus) waren ook zeker de moeite waard en komen hopelijk binnenkort online. Een en ander is ook vastgelegd op video.

Voor belangstellenden is er een (helaas besloten) LinkedIn groep gestart: Cloud computing in het onderwijs
Ik heb me natuurlijk gelijk aangemeld, maar ben nog niet binnengelaten...

1 opmerking:

  1. Hallo Willem,
    Zoals je waarschijnlijk zelf al gemerkt hebt: de LinkedIn groep is inmiddels open voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen