Trouw kopt vandaag:
Door Google onthouden we minder
Mensen die feiten uit het hoofd moeten leren, zijn daar slechter in als ze weten dat die feiten ook ergens online zijn terug te vinden. Tot die conclusies komen Amerikaanse psychologen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Als je even niet op een naam van een film of boek komt zul je al snel de hulp van Google inroepen. We onthouden door Google makkelijker wáár we iets hebben gelezen, dan wát we hebben gelezen, blijkt uit het onderzoek. (lees verder)
De Volkskrant kopt vandaag:
We besteden ons geheugen uit aan Google
Het internet wordt in letterlijke zin steeds meer onderdeel van het menselijk geheugen. Mensen die feiten uit het hoofd moeten leren, zijn daar slechter in als ze weten dat die feiten ook ergens op een computer zijn terug te vinden.
Sterker: we onthouden makkelijker wáár we iets hebben gelezen, dan wát we hebben gelezen.
Tot die opmerkelijke conclusies komen Amerikaanse psychologen in het wetenschappelijk tijdschrift Science. (lees verder)
Onderwijs van Overmorgen reageert met:
Het Google geheugen
Eigenlijk niets nieuws onder de zon. Al sinds mensenheugenis besteden we ons geheugen uit aan externe middelen, varierend van een knoop in een zakdoek, spiekbriefjes, boodschappenlijstjes of partners (wie onthoudt in jouw gezin de verjaardagen en de visitekalender of welk kledingstuk in wiens kast thuishoort?). daar wordt sinds het computertijdperk dus een dimensie aan toegevoegd, want heeft ICT natuurlijk meer mogelijkheden dan al die andere geheugensteuntjes, dankzij tools als Google.
Het is maar de vraag of we er echt efficiënter door worden. De afhankelijkheid leidt ook weer tot een afnemend vermogen om dingen te onthouden, verbanden te leggen.
(lees verder)
En dat laatste vraag ik me dan toch af. Het lijkt alsof we dommer zouden worden door de komst van Google enzovoort en daar geloof ik niets van! Je kunt namelijk ook stellen dat we hierdoor ruimte vrijhouden voor andere dingen die we anders niet in ons koppie op zouden slaan. Ik ben in ieder geval heel blij met al dat externe geheugen waar ik gebruik van kan maken.
Alleen moet ik nu niet vergeten waar ik die url's nu heb opgeslagen. Was dat in mijn favorieten, Google Bookmarks, Evernote, Delicious, Read it later, Instapaper of ben ik nu nog een dienst vergeten...
(Met dank aan de Retecool Tegelgenerator)
Een paar dagen geleden las ik over een things-to-forget-today lijstje. Het idee: als je zaken onthoudt die je makkelijk op kunt zoeken en niet direct nodig hebt, heb je minder ruimte in je hoofd voor nieuwe dingen. Kort door de bocht dan he ;-)
BeantwoordenVerwijderenOp dit lijstje kunnen dingen als treintijden, workflows, telefoonnummers die je vaak gebruikt etc. Juist een positieve benadering van het steeds meer opzoeken van informatie. Zelf geef je dit ook al aan, maar er zijn er dus meer die daar over nadenken ;-)
Leuke post!