Open Source 3D scanner |
stappenmotor, 2 lasers en een goedkope webcam |
Het project heet Architect-toon en is al eerder uitgevoerd in Harkstede, Groningen. Op de projectsite is een .kmz bestand te downloaden dat is in te laden in Google Earth. Je kunt dan zelf bekijken wat de kinderen gemaakt hebben en wat je er vervolgens mee kunt doen. Later kreeg ik ook het .kmz bestand toegestuurd dat de speeltoestellen toont op het schoolplein van de Poseidon in IJburg. Het bestand is hier te downloaden. Let op: het is ruim 18 Mb en inladen in Google Earth duurt even, maar dan heb je ook wat!
We kregen ook nog een rondleiding door het fablab in dat prachtige Waag gebouw. Ben je in de buurt, dan is dat echt een bezoek waard! Overigens zijn de bouwtekeningen van de scanner op de foto beschikbaar op de fablabs, evenals de benodigde software. Allemaal gratis en voor niks. Aan onderdelen kost deze scanner nog geen € 400 en alleen al het bouwen is een leerproject op zich.
Dit nu met eigen ogen gezien hebbende snap ik werkelijk niet waarom nog niet alle (V)MBO techniek afdelingen dit soort apparatuur in huis hebben en leerlingen ermee laten werken. Het is zo laagdrempelig en nodigt uit tot heel veel creativiteit waarbij spelenderwijs ontzettend veel geleerd wordt!
Ik weet dat St. Lucas in Boxtel met een fablab bezig is, maar zijn er nog meer van dit soort initiatieven binnen VO en (V)MBO instellingen in Nederland?
Zoals gezegd viel er veel meer te zien en te doen op de open dag. Ooit gehoord van Augmented Anatomy? Een korte terugblik staat hier.
Een uitgebreide opsomming van alle projecten van het Creative Learning Lab staat hier.
Veel meer informatie over de 3D scanner vind je hier (Engelstalig).
Wellicht weet Frits Hoff meer Willem? Ik denk aan de FabTruck en ook in Zuid-Limburg komt er een mobiel FabLab aanbod als ik het goed lees :
BeantwoordenVerwijderenFabLab Zuid-Limburg ontvangt voor 3 jaar subsidie!
> http://fablabzuidlimburg.nl/fablog/fablab-zuid-limburg-ontvangt-voor-3-jaar-subsidie
Hi Willem,
BeantwoordenVerwijderenSinds januari zijn diverse FabLabs bezig met onderwijs, wij zelf ook (http://www.fablabzuidlimburg.nl/wiki/index.php?title=Onderwijs).
Diverse technasia gaan een workshop bouw je eigen 3D-printer volgen.
In Limburg zijn tenminste 9 scholen met een sciencelab, de 1e opent zijn sciencelab op 1 november met ook een 3D-printer.
Verschillende leerlingen hebben al onze cursus 3D-ontwerpen met Blender gevolgd, die overigens ook online te volgen is.
A.s. donderdag is bij ons een interne bijeenkomst over een lasersnijder met een open hardware moederbordje en open source driver. (http://www.fablabzuidlimburg.nl/fablog/gebruiksvriendelijke-open-source-driver-voor-lasercutter-ontwikkeld). Er komt in november een kleine lasersnijder op de markt die de helft kost van wat nu de goedkoopste is.
In Aken hebben ze een OSS 3D-scanner ontwikkeld voor 120,-E (http://www.fablabzuidlimburg.nl/fablog/fl-aachen-maakt-goedkope-open-source-3d-scanner-fabscan)
Kortom het lijkt in een stroomversnelling te komen. We zijn dan ook blij de komende 3 jaar minimaal 1 dag per week scholen te kunnen ontvangen of bij hun op bezoek te gaan.