Mijn bijdrage aan BoekTweePuntNul |
Sommigen hoor je echter zeggen:
"Moest dat nu een boek zijn? Ik wacht op de digitale versie!"
Inmiddels is bekend dat die versie er gaat komen, als epub, pdf of gewoon online, maar dat gaat nog wel even duren. Voor iedereen die daar niet op wil wachten zet ik mijn bijdrage hierbij alvast online. Toch kan ik het boek ook aanbevelen voor iedereen die lekker op de bank wil bladeren of om welke reden dan ook niet online kan. Het is een mooi tijdsdocument en collector's item!
Wat is Scoop.it! en wat kun je ermee
Scoop.it! is een handige dienst waarmee je op eenvoudige wijze nieuws maakt, verzamelt, bewerkt en publiceert als online magazine. Na gratis registratie voor een Scoop.it! account kun je meerdere ‘topics’ (ondenuerppaginaä) aanmaken. Om een topic te kunnen bekijken, hoef je je niet te registreren, je moet alleen het internetadres van de topic weten. Ieder topic krijgt een eigen url die jij kunt bepalen. Naast deze titel kun je nog meer informatie meegeven waardoor het makkelijker te taggen (terug te vinden) valt. Denk daarbij aan onmisbare informatie zoals de taal waarin gepubliceerd wordt en een aantal relevante trefwoorden. Wanneer je een nieuw topic aanmaakt, selecteert Scoop.it! op basis van de trefwoorden een aantal bronnen waaronder Twitter, Youtube, Digg en Google News. Als ‘curator’ kies jij zelf de belangrijkste bronnen om in de gaten te houden. Vanuit die bronnen selecteer je artikelen die je wilt opnemen in je magazine. Er wordt dus eerst gezocht in welke bronnen jouw zoekwoorden voorbij komen. Behalve de inhoud die automatisch wordt aangeboden, kun je ook zelf artikelen met afbeeldingen plaatsen en kunnen anderen suggesties aandragen voor op te nemen artikelen en een reactie achterlaten bij ieder bericht. Hiervoor hoeven zij niet geregistreerd te zijn. Als eigenaar krijg je een seintje per e-mail en daarna beslis je zelf of je de suggestie wel of niet plaatst in je topic. Natuurlijk kunnen lezers zich ook gratis op jouw topic abonneren.
Ontstaansgeschiedenis Scoop.it!
Scoop.it! is in november 2010 gestart als klein start-up project en spin-off van het Franse bedrijf Goojet. Hoofdbasis is Toulouse, met kantoren in Parijs en San Francisco. Inmiddels werken er 15 mensen voor het bedrijf. Hun missie is om mensen een platform te bieden dat het mogelijk maakt om passie en interesses te delen volgens het principe ‘publication by curation’.
Doel Scoop.it!
Met Scoopjt! maak je heel makkelijk en snel een digitale ‘krant’ rond een bepaald onderwerp. Door op een goede manier te ‘cureren’ ontstaat zo een magazine met een geheel eigen karakter waarin bestaande en hoogst actuele informatie gecombineerd kan worden. Leuk voor jezelf en interessant voor anderen.
Scoop.it! weetjes
- Scoop.it! bevindt zich weliswaar nog in een gesloten bèta maar als je je aanmeldt via de knop "Get an invite" krijg je al snel een toegang.
- Er zijn al veel Scoop.it! topics te vinden die gaan over onderwijs en ICT
- Een topic is ook te “embedden” (op te nemen) in een andere website.
- Scoop.it! genereert statistieken zodat je kunt zien hoe vaak jouw topics bekeken worden.
- Je kunt de achtergrond van je topic aanpassen en een eigen logo upladen.
- Met de Explore-knop kun je nu ook snel zien wat er recent is toegevoegd aan de topics die je volgt en kun je zoeken op trefwoord in andere topics.
In plaats van een topic te maken over een bepaald onderwerp, zoals ICT in het onderwijs of werken met digiborden kun je natuurliik ook een topic maken rond een bepaald evenement. Met één druk op de knop kun je berichten van andere Scoop.it! gebruikers overnemen in een van je eigen topics. Ook kun je de berichten rangschikken op je pagina: zo bepaal je zelf de volgorde. Oudere berichten verdwijnen niet, maar blijven beschikbaar op vervoIgpagina’s. Door berichten te ‘taggen’ kunnen deze dan alsnog gevonden worden.
Scoop.it! handleiding
- Herman van Schie heeft een prima handleiding geschreven over het werken met Scoop.it!
- Op YouTube staat een korte demo
- Scoop — primeur.
- Topic — een online magazine rond een bepaald onderwerp.
- Curate — berichten verzamelen, bewerken, optimaliseren en publiceren.
- Sources — bronnen van waaruit op basis van trefwoorden automatisch nieuws wordt aangedragen.
- Tags — trefwoorden die aan een bericht gekoppeld kunnen worden waardoor ze gemakkelijk vindbaar worden en blijven.
- Scoop.it! leent zich uitstekend voor het maken van een schoolkrant. Vorm een redactie en laat leerlingen artikelen en foto’s aandragen om te publiceren!
- Nodig zoveel mogelijk mensen uit om je te helpen met suggesties voor jouw topics!
Een overzicht van Scoop.it onderwijs pagina's vind je o.a. hier http://www.symbaloo.com/mix/scoopitrss
BeantwoordenVerwijderen@Willem,
BeantwoordenVerwijderenMooi programma net even naar de demo gekeken op YouTube. Ga eens kijken of ik daar iets mee kan doen voor mijn leerlingen.
Bedankt,
Heel leuk om zo bij te blijven en content te maken.
BeantwoordenVerwijderenDank voor tip !!