16 januari 2012

De Nederlandse wikiversiteit

Iedereen kent natuurlijk Wikipedia en de meesten van mijn lezers zullen (hoop ik) gebruikmaken van Wikiwijs. Sommigen weten misschien ook van het bestaan van Wikikids (ook ondersteund door Kennisnet), maar heb je al eens gehoord van de Nederlandse Wikiversiteit? Een wikiversiteit is vergelijken met een echte universiteit of school waar 'leren' centraal staat (aldus de hoofdpagina).

Waarom een wikiversiteit?
Een wikiversiteit is een laagdrempelige manier om online informatie uit te wisselen over een onderwerp. Daarnaast is het ook gewoon leuk om informatie te delen met anderen.

Wat wil  wikiversiteit  bereiken?
In deze eerste fase (begin 2012) wil wikiversiteit vooral meer bekendheid geven aan de wikiversiteit. De organisatie wil mensen laten zien hoe eenvoudig het is om een userid aan te maken en te participeren in een leerproject. Om meer bekendheid te krijgen is er sinds eind 2011 ook een Google plus pagina zodat je op de hoogte kunt blijven van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast zijn ze bezig met een ambassadeursprogramma.

Wat zijn leerprojecten?
Op de wikiversiteit wordt geleerd in leerprojecten. Onderaan deze pagina kun je een alfabetisch overzicht vinden van de leerprojecten die op dit moment gestart zijn. Staat het onderwerp waar jij veel vanaf weet of graag meer vanaf wil weten er nog niet bij? voeg 'm dan toe. In een leerproject kun je van alles met elkaar delen. Denk bijvoorbeeld aan presentaties, artikelen, filmpjes, boekbesprekingen, enz.

Tot zover de informatie die op de website te vinden is. De Nederlandse wikiversiteit moet duidelijk nog van de grond komen en daarvoor worden mensen gezocht die actief willen bijdragen én ambassadeurs die het idee willen promoten.
Op zich een mooi initiatief al kan ik niet beoordelen in hoeverre dit levenskansen heeft naast het bestaan van "ons" Wikiwijs. Toch wilde ik het graag onder de aandacht brengen!

1 opmerking:

  1. Hoi Willem,

    Bedankt voor je blog over de wikiversiteit. In de laatste alinea stel je de vraag in hoeverre de wikiversiteit bestaansrecht heeft naast Wikiwijs. Zelf denk ik dat de doelgroep waar beiden platformen zich op richten verschillend is. Wikiwijs richt zich met name op docenten en scholieren, terwijl de wikiversiteit zich ook richt op mensen die niet in het onderwijs werkzaam zijn.

    BeantwoordenVerwijderen