Binnenkort komt Schooltas V2.0 beschikbaar in de Appstore en ik mocht er alvast even naar kijken. Met behulp van een bundelcode krijg je de beschikking over een of meer boeken. De code die ik kreeg gaf me toegang tot een aantal boeken. En ja, we hebben het nog steeds over boeken want wat je voorgeschoteld krijgt ziet er ook echt zo uit. Wanneer je een boek opent krijg je standaard twee pagina's voorgeschoteld. Zelf zou ik gekozen hebben voor weergave van telkens één pagina, want nu zul je als snel moeten inzoomen om alles goed te kunnen lezen.
Aantekeningen
Wat Schooltas heel mooi maakt is de mogelijkheid om aantekeningen te maken. Overal waar je bent kun je de rechterkant van je scherm naar binnen slepen en dan heb je toegang tot je schrift. In dat schrift kun je dus aantekeningen maken die vanzelf horen bij het boek dat je op dat moment geopend hebt. Je kunt je aantekening ook extra tags meegeven waardoor ze makkelijker terug te vinden zijn. In een aantekeing kan je een foto plaatsen, maar ook een link naar bijvoorbeeld een website. Plak je de link van een Youtube filmpje in een aantekening, dan wordt het filmpje zelf zelfs zichtbaar in die aantekening! Bij iedere aantekening staat de pagina en het boek waar deze bijhoort. Door daarop te klikken ga je gelijk naar de desbetreffende pagina.
Prikkers
Een aantekening kun je vastpinnen aan een plek op een bladzijde in je boek door een prikker te plaatsen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om deze prikker te delen met anderen! Iedereen die Schooltas gebruikt kan dan jouw prikker aanklikken en lezen welke aantekening je erbij gemaakt hebt. Anderen kunnen stemmen op jouw prikker en hem daarmee een waardering geven. Zelf kun je de prikker van iemand anders overnemen in je eigen schrift. Op dat moment wordt je eigen foto eraan toegevoegd. Je kunt je prikkers niet beperken tot alleen de leerlingen van je eigen school, dus ben ik heel benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Leerlingen kunnen het slim gebruiken om informatie met elkaar uit te wisselen. Leerlinge in heel Nederland zien straks elkaars prikkers. Daar gaat vast creatief gebruik van gemaakt worden!
Multimediaal
Wat ik eerlijk gezegd een beetje mis is interactiviteit met andere media zoals websites, filmpje en animaties. Je zou je kunnen voorstellen dat er vanuit het boek links zijn gelegd naar extra stof of mooie voorbeelden die beschikbaar zijn op internet. Het gekke is dat die mogelijkheid er wel degelijk is via de prikkers die je zelf kunt maken, maar dat er niet standaard in is voorzien. Maar wellicht dat daar een goede gedachte achter zit?
Zo zou ik me ook voor kunnen stellen dat de hoofdstukken in de inhoudsopgave aanklikbaar zijn zodat je daar makkelijk naartoe kunt navigeren. Misschien iets voor versie 3.0!
Omdat ik de beschikking kreeg over een beta versie werkte nog niet alles naar behoren. Zo kon ik de codes van de boeken die ik al had in de oude versie niet invoeren. In de versie die straks beschikbaar komt zal dat allemaal opgelost zijn. Het downloaden van boeken gaat snel. Navigatie door de tas verloopt soepel en intuïtief.
Tenslotte hieronder een korte sneaky preview. Het demofilmpje dat in de app zit komt snel beschikbaar en dan zal ik daarnaar linken!
Misschien is de reden van het ontbreken van links naar extra stof op internet een onderhoudskwestie: voor je het weet zit je materiaal/methode vol dode links.
BeantwoordenVerwijderenZiet er goed uit! Welke uitgevers doen wel en niet mee? Wie zit er achter de app? Wat kosten de boeken tov de papieren versies? Mbt vragen zoals "Maar wellicht dat daar een goede gedachte achter zit?": je hebt de beta niet gekregen van de makers? Kan je ze die vragen nog voorleggen en de antwoorden in een update van je blogitem zetten :-)?
BeantwoordenVerwijderenEn ben benieuwd of iPad-testende scholen het zien zitten om hierop over te stappen.
Hoi Raoul,
VerwijderenDank voor je interesse en vragen!
Schooltas is een initiatief vanuit educatief uitgeverij ThiemeMeulenhoff.
We bieden hoog over twee licenties: een “all you can learn” licentie (alle ThiemeMeulenhoff methoden vo) voor €225,- per leerling per jaar. Een “solo licentie” per methode 28% van de adviesprijs van het lesboek en de volledige adviesprijs van het werkboek.
Met betrekking tot “Wat ik eerlijk gezegd een beetje mis is interactiviteit met andere media zoals websites, filmpje en animaties. Je zou je kunnen voorstellen dat er vanuit het boek links zijn gelegd naar extra stof of mooie voorbeelden die beschikbaar zijn op internet. Het gekke is dat die mogelijkheid er wel degelijk is via de prikkers die je zelf kunt maken, maar dat er niet standaard in is voorzien. Maar wellicht dat daar een goede gedachte achter zit?”
Schooltas 2.0 draaide om het persoonlijk maken en de toevoeging van het schrift. In de volgende release zal de focus op verrijking liggen.
Maar eerst krijgen we het spannende moment dat de 23 pilotscholen en 4 Schooltas scholen van Schooltas 1.2 naar 2.0 zullen overstappen.
We zijn benieuwd naar de reacties
Het Schooltas team
Dank voor de reaktie & succes met de ontwikkeling!
VerwijderenBeste Willem,
BeantwoordenVerwijderenJe had me een tijd terug beloofd dat je je blog-naam zou veranderen.
'Trendmatcher tussen Apple en onderwij$$"
Ik dacht de hype waait wel over. Welke school heeft er tegenwoordig nog geld voor hype-pads. Laat staan uren voor docenten....
Ik kom op scholen en zie de achterstand in investeringen voor de standaard uitrusting en uitvoering van onderwijs.
Probeer ook het haalbare te promoten.
Beste Unknown: wellicht is dan de BYOD, Bring Your Own Device, ontwikkeling aardig: stel nu dat kinderen hun eigen favoriete apparaat meenemen, in plaats van dat de school voor iedereen een PC/laptop/tablet/smartphone moet regelen? BYOD is geen 'golden bullet' (makkelijke oplossing voor alles), maar in het kader van de 'dat kan de school niet betalen' wel een aardige ontwikkeling om eens te bekijken. Zie bv ook http://dossiers.kennisnet.nl/dossiers/laptops-tablets/ .
Verwijderen