Ik kreeg een vraag van een moeder wiens zoon niet altijd naar school kan en daardoor teveel lessen mist. Ze kwam bij mij terecht omdat ze als zoekopdracht had ingevuld: Onderwijs met Skype
Dan kan ik er dus maar beter even een duidelijk verhaal van maken:-)
Ik heb haar geadviseerd om samen met school te kijken of het mogelijk is om een computer op een bureaustoel te monteren met Skype en wat andere programma's. Daarbij heb ik haar gewezen op Webchair dat hiervoor een professioneel product ontwikkeld heeft.
Technich is het dus absoluut mogelijk. Het hangt af van de bereidwilligheid van school om hier aan mee te werken en aan technische voorzieningen, zoals een goede internetverbinding. Daarnaast vergt het natuurlijk ook wat investering. Zijn er scholen die hier ervaring mee hebben en wellicht nog wat tips aan kunnen dragen? Meer informatie over de Webchair vind je bij Kennisnet en bij Weethetsnel.nl. Daar staat ook dit filmpje dat het systeem goed laat zien:
Mijn vrouw heeft heel goede ervaringen met een webchair. Een leerling van haar was een heel schooljaar grotendeels afwezig door een hersentumor. De webchair zorgde er in de eerste plaats niet alleen voor dat de leerling lessen kon volgen, het was vooral een goed instrument om de leerling en de klas sociaal betrokken te houden.
BeantwoordenVerwijderenIk heb nu een jaar ervaring met de webchair. Het betrof een leerling uit groep 4 die wegens ziekte weinig op school kon zijn.
BeantwoordenVerwijderenHet is mij heel goed bevallen en de leerling kon zo de instructies volgen en 'bijblijven'. Het sociale aspect is ook zeer waardevol. De andere leerlingen zien de zieke leerling toch elke dag en zo wordt hij niet 'vergeten', voor iedereen was het een win-win situatie!
Dit gaat prima met de webchair bij ons op school(De Heemgaard, Apeldoorn).
BeantwoordenVerwijderenInteractie tussen de docent en leerling en de klas is prima!
Enige wat de leerling thuis nodig heeft is een computer met webcam en het programma Skype.
Silvia Klunder zei: De inzet van webchair (en digibeter) voor chronisch en langdurig zieke leerlingen wordt in Nederland begeleid door consulenten onderwijs ondersteuning zieke leerlingen, vertegenwoordigd in het netwerk Ziezon. Het project is ook wel bekend onder de naam: KlasseContact. Op de website ziezon.nl kunt u meer lezen over het gebruik van de ICT-sets en is een kaart van Nederland te vinden met daarop links naar de adressen van deze consulenten. Het project draait al sinds 2008 en heeft inmiddels meer dan 750 leerlingen met hun klasgenoten samengebracht.
BeantwoordenVerwijderen