06 november 2012

De canon van het onderwijs

Op 14 november verschijnt de Canon van het Onderwijs. Een boek waarin de onderwijs-geschiedenis van Nederland in dertig vensters wordt belicht. Ook wordt die dag de website gelanceerd waarin je meer informatie kunt vinden over de onderwijscanon. Houdt de website onderwijserfgoed.nl in de gaten voor meer informatie!

Op onderwijserfgoed.nl worden bronnen uit verschillende onderwijscollecties bijeengebracht: de verslagen van de Inspectie van het Onderwijs, de adviezen van de Onderwijsraad en een selectie uit de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum. Daarmee krijg je een unieke mogelijkheid om zelf onderzoek te doen en zo een beeld te krijgen van de ontwikkeling van ons onderwijs.

Thema's die behandeld worden zijn:
Vrijheid van onderwijs, Zorg voor de leerling, Maatschappelijke taak van het onderwijs, Burgerschap en onderwijs, Bestuur en organisatie, Schoolgebouw en omgeving, Internationaal perspectief, Onderwijsmethoden, Onderwijsvernieuwing, Schaalgrootte, Schooluitval, Leraren, Toetsen en examens, Onderwijskansen, Leerplicht en onderwijstijd, Wat kan je leren? Wie betaalt het onderwijs?
Al deze thema's zijn te benaderen vanaf deze pagina.

Daarnaast is Onderwijscanon ook te vinden op Twitter: @onderwijscanon. Daar loopt een quiz waaraan je mee kunt doen met telkens nieuwe vragen zoals:
Hoe heette de kweekschool in Haarlem waar Theo Thijssen zijn opleiding tot schoolmeester volgde? DM je antwoord op de #onderwijscanon quiz
Elke dinsdag en dondedag verschijnt er een nieuwe vraag op @onderwijscanon.

1 opmerking:

  1. Leuk initiatief, heer Karssenberg! Adviesje van een canoninitiator: vergeet geen (spannende!)biografieën op te nemen in uw canon. Het zijn de beste en leukste kapstokken voor een collectief geheugen.
    Succes ermee!
    Guido Everts

    BeantwoordenVerwijderen