Gisteren kwam opeens de introductie van Google Spaces dat kennelijk op tijd klaar moest zijn voor de I/O16 conferentie deze week. Gedreven door nieuwsgierigheid natuurlijk gelijk m'n eerste groep aangemaakt: Edubloggers en mensen uitgenodigd om deel te nemen.
Op het moment van schrijven zitten er 20 deelnemers in. Google Spaces wordt uitdrukkelijk gepositioneerd als een omgeving voor kleine groepen, misschien wel DE tegenhanger voor MOOC's straks? (grapje)
Wat me opvalt is de uiterst sobere, zeg maar gerust archaïsche omgeving. Je wordt zelfs niet afgeleid door reclame!
Verder biedt het niet echt veel mogelijkheden. Je kunt een bericht plaatsen, bestaande uit alleen tekst, of een plaatje. Daarbij kom je eerst terecht in photos.google.com wat op zich slim is. Tenslotte kun je een link naar een webpagina of video plaatsen en daar wat over zeggen. Jij zelf en anderen kunnen dan op deze postings reageren, waarbij je ook nog de mogelijkheid hebt om vreemdsoortige emoji's te gebruiken, maar wat die precies moeten toevoegen?
Zoals je wellicht merkt ben ik nog niet echt enthousiast. Aan de andere kant kun je je afvragen hoeveel functionaliteit je precies wel nodig hebt als je makkelijk en snel zaken met een kleine groep wilt delen. Ik had in eerste instantie de neiging een en ander te vergelijken met Twitter en Facebook, maar dat moet je niet doen. Door de eenvoud kan dit misschien juist wel heel erg goed gaan werken.
Ik blijf het uiteraard volgen!
Voor nu verwijs ik graag naar de screencast die ik gemaakt heb.
Google Spaces is uiteraard te gebruiken via het web, maar er is ook een app beschikbaar voor Android en IOS en er is een Chrome extensie waarmee je heel makkelijk en snel websites toevoegt aan groepen.
Ik denk dat de kracht van "Spaces" sterk naar voren komt, als je een klein onderwerp als groep kiest, bijv : "onderzoek het nut van Spaces". Daar kun je leuke (forum)dingen mee doen, die je dan weer aan andere applicaties kunt koppelen voor het brede overzicht, bijv. jullie EduBloggers.
BeantwoordenVerwijderen