Als ik deze week iemand heb laten schrikken met mijn bericht over 23 (web2.0) dingen was het wel Rob Coers.
Hij heeft namelijk de afgelopen periode precies hetzelfde gedaan: de oorspronkelijke cursus zoals die ontwikkeld is voor de bibliotheken in Mecklenburg vertalen naar het Nederlands. Dit in opdracht van een aantal bibliotheken in Nederland.
Dat is dan ook een van de dingen waarin zijn cursus zich onderscheidt van het materiaal zoals Kennisnet dat beschikbaar gaat stellen. Rob richt zich vooral op medewerkers van bibliotheken die zelfstandig, of onder begeleiding de cursus kunnen gaan doorlopen. Het lijkt mij dat die laatste variant natuurlijk veel meer kans op succes biedt. Je wordt gevolgd bij je 23 ontdekkingen, krijgt ondersteuning en wordt uiteindelijk nog beloond ook!
Vermeldenswaardig is in dit verband dat Rob van start gaat met maar liefst 60 medewerkers van de bibliotheek in Gouda! Meer informatie hierover staat bij bibliotheek 2.0.
Rob stelt zijn materiaal onder Creative Commons beschikbaar aan iedereen die de cursus zelfstandig wil volgen op http://www.23dingen.nl/.
Zonde van alle energie? Ik denk het niet! Misschien is het juist aardig om de 2 "methodes" naast elkaar te zien en wellicht kunnen ze elkaar heel goed aanvullen.
Rob heeft -net als bij het oorspronkelijke idee- gekozen voor een weblog om het materiaal aan te bieden. Kennisnet doet het in de vorm van een wiki vanuit de hoop dat bezoekers met aanvullingen gaan komen. Dat laatste moet natuurlijk nog maar blijken.
Voor "de consument" is het prettig dat er nu een keuze gemaakt kan worden uit de vorm die het beste bij je past.
Dus geen wedijver of afgunst, maar een dubbele verrijking: 46 dingen!
Haha Wilem! Geschrokken was ik in eerste instantie inderdaad. Maar dat gold ongetwijfeld ook voor de Kennisnet-mensen.
BeantwoordenVerwijderenHet is inderdaad jammer dat er juist op hetzelfde moment 'dingen' naar buiten komen. En of dat te vermijden geweest zou zijn, ik weet het niet.
In elk geval richten beide versies zich op verschillende doelgroepen en dat rechtvaardigt misschien dan toch dat ze naast elkaar kunnen leven. Van een wedstrijd wie de beste vertaling heeft of de beste tekst zou ik absoluut niet willen spreken. Zonde om daar de energie in te steken. Het belangrijkste is dat de cursist/deelnemer ervan leert en dat doet ieder toch het liefst in de kring waarin ie zich het beste thuis voelt. Je slotopmerking is wel leuk: 46 dingen! Ga jij die ontwikkelen, laat het ons dan even weten ;-)