04 september 2007

Windows SteadyState

Via het weblog ICTWERELD kom ik een bericht tegen over Windows SteadyState.

Gebruikers komen soms op plaatsen waar ze eigenlijk niet zouden mogen komen. Je kunt deze gevoelige plekken nu beveiligen door de toegang tot functies zoals het Configuratiescherm af te schermen.
Je kunt problemen tijdens een gebruikerssessie niet altijd voorkomen, maar je kunt nu wel alle wijzigingen die in een sessie zijn aangebracht ongedaan maken. Met Windows SteadyState kun je een computer en harde schijf eenvoudig in de oorspronkelijke staat terugbrengen.
Windows SteadyState, de opvolger van de Shared Computer Toolkit, is ontwikkeld om de installatie en het beheer van pc's met gedeeld gebruik te vergemakkelijken. Je kunt een hele groep gebruikers als één enkele gebruikersaccount beheren. De nieuwe Windows SteadyState-console maakt het gemakkelijker dan ooit tevoren om gebruikersprofielen te maken en te wijzigen. Niet elke gebruiker hoeft toegang te hebben tot elke softwarefunctie. Je systeem kan stabieler en consistenter draaien wanneer je de toegang tot het Configuratiescherm, netwerkbronnen en andere gevoelige gebieden beperkt. Wanneer je de instellingen hebt gerealiseerd die je wilt hebben, kun je achterover leunen. Alle wijzigingen die een gebruiker mogelijk aanbrengt in de configuratie of op de harde schijf kunnen vanaf nu op eenvoudige wijze ongedaan worden gemaakt door de pc opnieuw te starten.

SteadyState in het klaslokaal
Scholen, computerlabs en andere educatieve instellingen gebruiken pc's met gedeelde toegang als leermiddelen. In een klaslokaal kunnen staan meestal slechts enkele computers die om de beurt door alle leerlingen worden gebruikt. In een lab staan meestal tal van computers die tegelijk door een groep studenten gebruikt kunnen worden. Wat de situatie ook is, het is belangrijk dat de configuratie van een leercomputer precies voldoet aan de eisen van de docent. Zo wordt voorkomen dat de docent waardevolle tijd moet spenderen aan het oplossen van computerproblemen.
De docent houdt de regie
Met Windows SteadyState kan de docent eenvoudig de regie houden over alle pc's in het klaslokaal. Zo kan de toegang tot internet voor bepaalde groepen worden beperkt of ontzegd. Het beheer van alle accounts en profielen kan eenvoudig via het hoofdvenster van Windows SteadyState worden geregeld.
Eenvoud en beveiliging
Stations kunnen ontoegankelijk worden gemaakt voor studenten maar toch beschikbaar zijn voor docenten. Bepaalde functies en programma's die de studenten niet nodig hebben, kunnen worden geblokkeerd. Hierdoor wordt de gebruikersinterface overzichtelijker en is deze minder gemakkelijk te manipuleren. Als een pc wordt besmet met een virus of spyware, kunt u het systeem eenvoudig terugbrengen in zijn oorspronkelijke staat.
Gratis
Het installeren van Windows SteadyState op pc's met een legitieme versie van Windows XP is gratis.

Windows SteadyState gebruiken in een thuissituatie
Ouders kunnen met Windows SteadyState het computergedrag van hun kinderen in de hand houden. Zo kan de toegang tot het internet nauwkeurig worden gereguleerd. Elk kind kan zijn eigen toegangsniveau krijgen. In gevallen waarin een computer zowel door de ouders als de kinderen wordt gebruikt, kunnen de verschillende configuraties, programma's en bestanden voor de ouders volledig geïsoleerd worden van die van de kinderen.

Gebruik in een bibliotheekomgeving
Steeds meer bibliotheken stellen computers beschikbaar voor hun bezoekers. De bezoekers kunnen met deze pc's internet raadplegen, boeken in de catalogus opzoeken en onderzoek doen. Deze computers worden dagelijks door talloze mensen gebruikt, waardoor de kans op beveiligings- en configuratieproblemen behoorlijk groot is. Bibliotheken en buurthuizen waar computers beschikbaar zijn voor een groot publiek willen deze waarschijnlijk graag op een voordelige manier beheren en beschermen.

Bovenstaande teksten zijn allemaaal gekopieerd en geplakt vanaf de SteadyState site.

Het klinkt natuurlijk geweldig allemaal maar of het ook klopt, daar kan ik nog geen zinnig woord over zeggen. Ik was dan ook heel nieuwsgierig of er al scholen zijn in Nederland die hier gebruik van maken en heb daarom contact opgenomen met mijn contactpersoon bij Microsoft Nederland. Helaas kon hij me geen voorbeelden noemen.

We moeten dus wachten op de eerste ICT coördinator die de tijd vindt om een en ander te implementeren.
Als ik Microsoft was geweest zou ik dit toch eerst als pilot uitgerold hebben bij een of meer scholen om dit vervolgens - met de successtories - in de publiciteit te brengen.

Waarom lukt het Google wel om met iets nieuws (zoals de flightsimulator in Google Earth) veel aandacht te krijgen in de pers en op weblogs en moeten we zoiets als dit "toevallig" horen?
Hoeveel mensen weten dat Microsoft Nederland ook een onderwijssite heeft en hoeveel komen daar wel eens?
Ik dus nooit, simpelweg omdat er geen RSS geboden wordt. De tijd dat ik willekeurig af en toe een site bezoek in de hoop daar wellicht wat nieuws tegen te komen ligt ver achter me.

Dus Microsoft: Geweldig dat jullie met zo'n mooi pakket komen, maar zorg er dan ook voor dat we op de hoogte gesteld worden!

1 opmerking:

  1. Waarom lukt het Google wel om met iets nieuws (zoals de flightsimulator in Google Earth) veel aandacht te krijgen in de pers en op weblogs en moeten we zoiets als dit "toevallig" horen?Als ik eerlijk ben dan vind ik dit een nuttigere toepassing dan de google flightsimulator, maar de googleflightsim is natuurlijk veel leuker om een keer te proberen.

    Dat is denk ik ook het grootste verschil. De google flightsim is een fun applicatie die leuk is om een keer uit te proberen.
    Terwijl dit microsoftprogramma eigenlijk voornamelijk interessant is voor systeembeheerders.

    Nieuwtjes van google hebben een groot "Hé leuk moet je nou eens kijken" gehalte. Terwijl veel Microsoft nieuwtjes meer een "Hé handig, dat moet ik onthouden voor als ik het nodig heb" gehalte hebben.

    Dit is de kracht van Google. Een applicatie als google earth kan als geavanceerd GIS ingezet worden, maar wordt door google meer als fun applicatie in de markt gezet.

    BeantwoordenVerwijderen